Gibson: "En liten spark i röven"

Engelsmannen Stuart Gibson blir ny tränare i Boden. Då är målet att utveckla talanger och ta klivet upp. – Vi kommer inte hit för att sitta kvar i division II, säger 51-åringen.

Foto: Göran Ström

Fotboll/Boden2014-09-29 21:08

Stuart Gibson har erfarenhet från ungdomslag och spelarutveckling i de engelska klubbarna Darlington, Torquay, Plymouth och Barnsley.

Tidigare har han tränat Umeå FC i både division I och superettan. I fjol hade han huvudansvar för Umeå Södras damlag och avslutade säsongen i Ånge. Klubben ville ha kvar Gibson ytterligare en säsong, men när Boden kom med ett kontraktsförslag för lite mer än en vecka sedan var valet enkelt.

– Inget illa mot Ånge, men det här är lite annorlunda. Jag ville bli huvudtränare igen och känner till klubben sedan tidigare, säger Stuart Gibson till Kuriren.

51-åringen har skrivit på ett tre år långt kontrakt med Bodens BK och ersätter Ivan Nordqvist som huvudtränare.

Han är anställd på heltid och kommer även jobba som föreningsutvecklare på klubbens kansli.

– När vi bestämde oss för en nystart efter den här säsongen satte vi ihop en kravprofil. Det visade sig att det bara fanns ett namn i vår närhet som vi kände till passade bra. Han var vårt förstaval, säger sportchefen Christian Samuelsson om rekryteringen.

Gibson menar att han har testat på de flesta olika spelsystemen under sin karriär som tränare, men att han i alla fall föredrar att använda sig av en fyrbackslinje. Däremot trycker han mycket på att kunna grunderna.

– Mitt motto är ”excellent basics ”. Man måste få grundfärdigheterna 100 procent klart. Så alla vet vad som händer i försvar, anfall, på fasta situationer och att vi har en bra organisation, säger Gibson.

Sportchefen Christian Samuelsson berättar att ett antal spelare från U19-laget kommer flytta upp till a-laget nästa säsong och att Stuart Gibsons bakgrund som spelarutvecklare var viktig, men även hans erfarenhet från högre nivåer spelade in.

Målsättningen för nästa säsong är inte spikad än, men en sak är säker.

– Vi kan inte säga att vi är nöjd där vi är nu. Jag kan inte stå nu och säga att vi ska vinna serien, men vi har en ambition. Annars hade vi inte gjort den här satsningen, säger ”Kisse”.

Ett par spelare står under kontrakt till nästa säsong. Vilka som klubben har börjat prata förlängning med håller de internt. Däremot råder det inga tvivel om att stjärnan Haris Devic är en spelare som det förs en diskussion med.

– Jag har haft Haris sedan 2008 så nog vet vi var vi har varandra, säger Samuelsson som menar att det inte är några bekymmer att flertalet avtal löper ut, även fast klubben vill behålla merparten.

För några år sedan var Boden bäst i länet. Nu har både IFK Luleå och Piteå gått om och spelar i en högre division. Den nye tränaren tror dock inte det påverkar BBK allt för mycket.

– Det är fotboll. Southampton ramlade ner i League One och är nu på en andraplats i Premier League, det ändrar sig snabbt, säger Stuart Gibson och blir tyst en stund innan han fortsätter.

– Men jag tror säkert det varit en liten spark i röven för Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!