Efter landslagslägret: Spelade med Hammarby i Marbella

Från spel i division 4 norra – till landslagsläger – till skandinaviska mästerskapen i Marbella med Hammarbys P19-lag – ett av Sveriges bästa P19-lag. Det kan gå fort, även i fotboll. "Det var häftigt", säger han.

IFK Luleås 17-årige talang Elias Engström har under den senaste månaden gått från klarhet till klarhet.

IFK Luleås 17-årige talang Elias Engström har under den senaste månaden gått från klarhet till klarhet.

Foto: Privat

Fotboll2021-12-15 19:48

Elias Engström har fått en mist sagt händelserik avslutning på fotbollssäsongen 2021. Den 17-årige talangen blev uttagen P17-landslagets läger på Bosön i slutet av november. Sedan hann han bara hem och vända med två dagar i Luleå innan det var dags att packa väskan igen så tio dagar i spanska Marbella väntade.

Efter landslagslägret stod nämligen storklubben Hammarby med ett erbjudande att 17-åringen skulle följa med och spela skandinaviska mästerskapen med söderbrödernas P19-lag. Ett P19-lag som spelar SM-final mot IFK Göteborg på lördag, dock utan Engström den här gången.

När Sporten får en pratstund med Elias Engström befinner han sig hemma i Luleå igen. 

Det har hänt lite grejer under den senaste tiden?

– Först och främst var det en ära att Hammarby ens hade sett mig. Jag åkte till Marbella och försökte ta för mig och allt var extremt proffsigt allt från ledarna runt laget men också spelarna. Jag fick se en sida av fotbollen som jag aldrig gjort förut, säger Elias Engström.

Engström har spelat 15 matcher med IFK Luleås Akademi i division 4 norra under säsongen förutom spel med IFK Luleås P19-lag. I oktober började det ta fart. Först blev han uttagen till ett regionsläger för spelare födda 2004, där inte akademispelare från varken de allsvenska eller superettanklubbarna fanns med.

– Då var förbundskaptenen (Viktor Eriksson) för P17-landslaget där och han gillade vad han såg där antar jag. För i november blev jag kallad till ett landslagsläger där alla de bästa i Sverige fanns med, säger Engström.

undefined
IFK Luleås 17-årige talang Elias Engström har under den senaste månaden gått från klarhet till klarhet.

Väl på landslagslägret på Bosön imponerade backen Engström och passande nog satt Hammarbys scout tillsammans med Engströms agent (Dergham Mowanes) på läktaren och följde träningarna.

– Då frågade Hammarbys scout om jag ville följa med till Marbella och spela med dem där. Det känns som att jag har haft jäkligt tur men det är också något man gör sig förtjänt av, säger Elias Engström.

I Marbella spelade Hammarbys P19-lag mot i tur och ordning mött danska Esbjerg, norska Aalesund, följt av två matcher mot ytterligare två danska lag, FC Köpenhamn och Midtjylland.

undefined
Elias Engström i Hammarbytröjan i segermatchen mot Aalesund.

Engström spelade hela matchen som vänster innerback i segermatchen mot Aalesund (2–1) och andra halvlek i förlusten mot FC Midtjylland (0–5).

– Det här är min första bekantskap med en storklubb och det kändes som att jag kom in i det bra. Det var inte några dåliga lag vi mötte med tanke på att det var ett skandinaviskt mästerskap. Alla spelare var jäkligt skickliga, det var bra kvalité både på träningar och matcher, säger han.

 Var Hammarby nöjda med dig?

– Tränarna hade ju aldrig sett mig. Men de tyckte att jag gjorde det bra med tanke på att det är ett stort steg från norrbottnisk ungdomsfotboll till att spela mot de bästa lagen i norden.

Har du pratat någon framtid med Hammarby?

– Min agent håller en dialog med Hammarby och det är ingenting som är helt klart. Det senaste jag hörde är att Hammarby är positiva till att få ner mig, jag antar att det är redan till nästa säsong.

För du dialog med IFK Luleå om ett A-lagskontrakt?

– Ja, det gör jag. Sedan finns det även andra lag i Norrbotten också, säger Elias Engström.

Till vardags tillhör alltså 17-åringen IFK Luleås akademiverksamhet. Han är fostrad i Notvikens IK, gick vidare till Luleå FC för att sedan ansluta till IFK Luleå.

undefined
Till vardags har Elias Engström spelat med IFK Luleås akademi i division 4 norra. Här i en match mot IFK Kalix på Furuvallen.
-

-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!