Taktiska draget: IFK testar nya positioner på spelarna

Mittback istället för vänsterback? Jakob Johansson-Inga är en av flera spelare som kan få offra sin favoritposition för att ta en plats i IFK Luleå.

Jakob Johansson-Inga konkurrerar på två positioner i IFK Luleå.

Jakob Johansson-Inga konkurrerar på två positioner i IFK Luleå.

Foto: Herman Öberg

Fotboll2020-05-16 12:01

Nyförvärvet från Bodens BK trivs bäst ute till vänster. Men precis som Tomas Eriksson gjorde med honom i Boden 2018 har han börjat använda Inga-Johansson centralt i försvaret. 

Förra helgen hade IFK Luleå en internmatch eftersom den tänkta matchen mot BBK inte gick att spela. Tomas Eriksson skulle aldrig säga att han mönstrade ett A-lag mot ett B-lag. Men i den ena elvan fanns spelare med klart mer speltid än i den andra. Där spelade Jakob Johansson-Inga mittback, något som möjliggjorde att båda IFK-lånen Patrick Kpozo och Sylvester Simba kunde få plats på vänsterkanten – Kpozo som vänsterback och Simba som vänstermittfältare.

– Jag trivs var jag än får spela om jag får spela, säger Jakob Johansson-Inga.

Men bäst till vänster?

– Jag skulle nog säga det. Men jag trivs mer och mer i mittbacksrollen också. När han (Tomas Eriksson) satte mig där 2018 var jag mer tveksam till det, men det gick ganska bra.

Kirunaprodukten tycker att det är en bra konkurrenssituation i IFK som väntas bli ännu tuffare när kameruniern Pascal Eboussi kommer till Luleå.

– Det är inte många som har en säker plats i det här laget. Vi har bra konkurrens överallt och en tänkt elva till premiären kan vara helt annorlunda än hur den "bästa" elvan ser ut när vi avslutar säsongen.

Tränare Eriksson kan tänka sig att använda Johansson-Inga på olika positioner, precis som andra i laget.

– Nu är det ju tider när vi testar litegrann för att se hur vi kan få ut max av laget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!