Svensk OS-finalyra: "I chocktillstånd"

Det var 18:e landslagsmålet, tredje på kort tid mot Australien, men det absolut viktigaste av dem alla. Fridolina Rolfö skickade Sverige till OS-final. Där väntar nu Kanada. "Jag är otroligt stolt – jag kan inte vänta på att sova på kartong", säger hon till Discovery Plus.

Landslaget jublar efter seger i måndagens semifinal i Yokohama.

Landslaget jublar efter seger i måndagens semifinal i Yokohama.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-08-02 16:39

Det talades om Australien och storstjärnan Sam Kerr inför OS-semifinalmatchen i Yokohama.

Med facit i hand, det borde kanske på förhand ha handlat mer om en 27-årig anfallare från Sverige, särskilt som det såg ut senast.

Ingen kunde knappast säga att Australien inte var varnat. Rolfö som personligen sänkte kontinenten i gruppspelet med sina två mål gjorde det nu igen.

– Jag är otroligt stolt och glad över segern. Vi krigar in i det sista. Det har varit en lång och tuff turnering, men det är ingen som ger sig, säger Rolfö till Discovery Plus.

Andra halvlek hade knappt inletts när Filippa Angeldahl fick iväg ett skott som via en australisk spelare styrdes mot målet.

Målvakten tog helt fel beslut, Rolfö helt rätt när hon på volley senare kunde skicka in ledningsmålet.

– Vi har pratat mycket om det med Peter (Gerhardsson) att gå på returer för ofta dimper den ner framför mål. Då har man tagit med sig något av det han sagt i alla fall, haha.

Det hade dessutom kunnat vara 2–0-målet. I första halvlek kom Rolfö loss, fick skottläge utanför straffområdet, hade det suttit ett par decimeter lägre hade Sverige redan då tagit ett bastant grepp om finalplatsen, i stället tog skottet mitt i ribban och ut.

Ett mål säkrade dock till slut segern och en finalplats. Därmed kan svenskarna åka tillbaka till OS-byn och de omtalade sängarna som påminner om hårt pappersmaterial.

– Det smakar så jävla bra. Jag kan inte vänta på att åka tillbaka till OS-byn och sova på kartong.

Där, i en OS-final har Rolfö varit tidigare, för fem år sedan i Rio. Förhoppningen är nu att OS-äventyret ska ta ett annat slut än då när det blev förlust.

Kanada väntar i Tokyo tidigt på fredagsmorgonen, klockan 04, svensk tid.

Mittfältsstjärnan Kosovare Asllani var förvånad över sina egna, starka känslor efter avancemanget.

För andra OS-turneringen i rad är Sverige framme i final. I Rio de Janeiro för fem år sedan blev det silver efter finalförlust mot Tyskland.

– Otroligt bra, jag är så stolt. Det var mycket känslor där ute efter slutsignalen, som jag inte förväntade mig. Det känns totalt fantastiskt att vara i final, säger Asllani.

Förre Piteå IF-spelaren Madelen Janogy satt på bänken hela matchen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!