Storförlust för IFK Luleå – föll ihop i andra halvlek

IFK Luleå spelade toppfotbolli första halvlek mot Brommapojkarna på Grimsta IP. Bara för att sedan klappa ihop totalt i den andra halvleken.

Patrik Pettersen var kritiskt till hur IFK Luleå agerade i den andra halvleken mot Brommapojkarna.

Fotboll2020-09-19 16:34

– Tåget går när man släpper så enkla mål mot BP, säger lagkaptenen Patrik Pettersen efter att man förlorat med 5–1 (1–1).

IFK Luleå öppnade bra i mötet borta mot BP.

Därför var det lite av en kalldusch när BP:s Simon Helg fick knalla in i straffområdet från vänster och kurva in bollen lågt i bortre burgaveln i 21:a minuten efter en hörna.

Men IFK Luleå höll uppe spelet och replikerade snabbt.

Luleås skyttekung (sex mål i serien) Patrick Kpozo skarva en kort Luleåhörna från vänster vidare – inte med huvudet men med ryggen, då han var attackerad i samma läge.

Joakim Persson stod vid längre till höger och kunde avsluta kliniskt på skarven.

Därmed var det kvitterat bara tre minuter senare.

Resten av första halvlek var en jämn tillställning och 1–1 var rättvisande.

– Jag tycker att första halvlek är vår bästa på hela året. Vi vågar hålla bollen och är heta i ”pushen”, säger Patrik Pettersen.

Men ett par minuter in i andra halvlek släppte IFK Luleå in ett lite för enkelt mål på en frispark, som gick direkt i mål. Jesper Arvidsson skickade i väg frisparken från dryga 20 meter mot bortre, vänstra stolpen. Där dök BP:s Ali Sujic upp för att nicka in den. Han nådde inte bollen, som dök neråt – och gick in vid stolpen. Oväntat och lurigt – men billigt.

Och bara några minuter senare satte BP ännu ett mål på fast situation, en hörna från vänster som pannades in av Ali Sujic vid bortre till 3–1.

– Vi hade precis pratat i pausen om att spela enkelt och så gör vi precis tvärtom. Vid 3–1 känner man att tåget går, BP är så pass bra, säger Patrik Pettersen.

Luleås taktik var ändå att hålla nere farten för på en inspark ropade tränare Tomas Eriksson från sidlinjen:

– Spara energi! Spara energi!

Men det såg inte ut att finnas energi att spara.

BP sprang ifrån till 5–1.

Och tränare Tomas Eriksson läste lusen av laget efteråt.

– Jag kan acceptera att vi förlorar om jag känner att de är bättre. Men i stället för att spela enkelt som vi sagt, gör vi tre, fyra misstag i rad som ger 2–1 och 3–1, säger IFK-tränaren och fortsätter:

– Även första målet får de ju bara gå in och göra på individuell skicklighet. Men det är väl sånt deras spelare klarar med den lönebudget de har.

IFK Luleås anfallare Max Wårell linkade av planen redan efter 25 minuter med en besvärande höft.