För att få så billiga flygbiljetter som möjligt har Piteå IF bokat biljetter som inte går att avboka eller omboka. Bara där förlorar damallsvenska föreningen ungefär 100 000 kronor, berättar ordföranden Rikard Fahlman.
Det finns dessutom flera intäkter som klubben redan har räknat bort. En planerad hemmamatch i Kiruna hade Piteå IF redan räknat in som en kassako tack vare sponsorintäkter i samband med matchen. De pengarna uteblir nu. Dessutom räknar man inte med att Piteå Summer Games ska generera några pengar även om turneringen blir av.
Bara där drar man bort 750 000 kronor.
Detta som en direkt följd av coronaviruset. Med en omsättning på omkring 11 miljoner kronor är det kännbara summor. Och då har vi ännu inte sett slutet på det här.
För ingen vet ju hur näringslivet sponsrar i framtiden. Och ingen vet med säkerhet hur säsongen kommer att bli. När ska matcherna dra igång? Och hur många matcher blir det? För Piteå IF är matchintäkterna viktiga.
– Det är det där rackarns viruset som bestämmer utvecklingen. På kort sikt kommer vi att klara den här krisen, för vi har en god likviditet. Vi har samlat i ladorna under de två senaste åren och samtidigt har vi framtungt på sponsorsidan, vi får mycket av de intäkterna redan under första kvartalet och även en del under andra. Men om vi blickar mot kvartal 3 blir det besvärligt, säger Rikard Fahlman.
Då måste matcherna komma igång snart.
– Kommer vi inte igång med matcherna i sommar så har vi inga intäkter kvar och då är det god natt.
God natt?
– Om vi leker med tanken att det inte blir fotboll i sommar kan vi inte betala ut löner eller någonting om det inte kommer något nytt stödpaket, säger ordföranden.
Några korttidspermitteringar är ännu inte klara. Men det är något som föreningen jobbar mot att genomföra. Sedan får man kolla på ytterligare sätt att kapa kostnader, men spelarna går inte att ta från.
– Vi kan inte ta mer från tjejernas löner. För en damfotbollsspelare svider varje krona som försvinner. Men jag måste säga att det är stort hur de agerar, de köper ändå att gå ner i ersättning om vi genomför permitteringen. Och det är ju en sak om man går ner från 100 000 till 92. Men för de här tjejerna är det tuffare att gå ner från de nivåerna som de ligger på, säger Rikard Fahlman.