Revisions- och rådgivningsföretaget EY har analyserat de 12 damallsvenska klubbarnas årsredovisningar de senaste fem åren för att identifiera samband mellan klubbarnas idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar.
– Jag tycker det är glädjande att rapporten visar att med mycket små medel når klubbarna i OBOS Damallsvenskan stora framgångar samtidigt som de bidrar till samhället. Men rapporten visar också på enorma skillnader ekonomiskt jämför med klubbarna i Allsvenskan. Vi måste fortsätta att utveckla damfotbollen och göra det möjligt för klubbarna att skapa ännu starkare samhällsvärden, säger Patrik ”Bjärred” Andersson, styrelseledamot i Elitfotboll Dam.
Klubbarna i damallsvenskan redovisar under 2018 ett positivt resultat på totalt 12 miljoner kronor. Klubbarnas totala intäkter var 180 miljoner kronor. Sju av tolv klubbar som redovisar ett negativt rörelseresultat. Utan intäkter från rättighetsersättningar är det endast en av klubbarna som har intäkter som överstiger kostnaderna.
Utöver de sportsliga framgångarna för svensk damfotboll gör organisationen Elitfotboll Dam och de damallsvenska klubbarna ett stort arbete med att skapa samhällsnytta. Under 2018 uppskattas värdet av deras gemensamma bidrag inom områdena hälsa och välbefinnande, inkludering genom sysselsättning samt ideella insatser till nästan 98 miljoner kronor.
– Klubbarna i OBOS Damallsvenskan har ett starkt intresse för att skapa en positiv samhällspåverkan. Med fotbollen som verktyg, på och utanför planen, växer lag och individer tillsammans. Föreningar skapar möjligheter till en mer jämställd fotboll och ett mer hållbart samhälle. Klubbarna inspirerar tjejer att utvecklas och uppnå sina drömmar. Arbetet med att höja damfotbollens attraktion och status för att fler tjejer ska vilja stanna kvar pågår och samarbetet med näringslivet är en avgörande del i detta arbete, säger Carlos Esterling på EY.
Enligt FIFA:s undersökningar har damfotbollen utvecklats enormt de senaste 15 åren, både finansiellt och i popularitet. Sverige är ett av sex länder i Europa med över 100 000 damfotbollsspelare. I UEFA:s ranking över länder är Sverige på en fjärdeplats. I motsvarande rankning för herrar ligger Sverige på en 22:a plats.