Ryter till mot klubbarna: "Har möjlighet att bötfälla"

Inte bara Piteå–Ersnäs i division 4 har blivit uppskjuten i sommar. Nu ryter Norrbottens Fotbollförbund till mot vad man anser vara extremt många uppskjutna matcher. "Det skapar problem i flera led", säger tävlingskommitténs ordförande Henrik Luttu.

Ersnäs har två gånger ställt in sin bortamatch mot Piteå IF i division 4.

Ersnäs har två gånger ställt in sin bortamatch mot Piteå IF i division 4.

Foto: Jesper Sandberg

Fotboll2024-07-08 11:30

Sporten berättade tidigare att Ersnäs för andra gången ställt in division 4-mötet borta mot Piteå IF.

PIF blev frustrerat.

– Vi spelar ju division 4 och inte allsvenskan, men lite förnuft måste man ändå ha. Vi var snälla och gick med på att en match flyttas, men att behöva flytta en till när vi var redo att spela känns inte rätt. Det är lite oklart vad som händer, de svarar inte när vi ringer. Det enda rätta för oss nu vore walkover och seger med 3–0, sa sportchefen Johan Norberg.

På Norrbottens Fotbollförbund vill man helst inte döma ut walkover (WO).

– Vi har möjligheter att bötfälla föreningar, men straff eller böter löser inte problemet. Vi vill att matcher ska spelas. WO är något vi kan ta till, men framförallt vill vi att klubbarna kommer överens om speldagar, säger Henrik Luttu.

I herrarnas division 4 och damernas division 2 innebär walkover uteslutning ur seriespelet.

Piteå–Ersnäs har inte hamnat på Luttus bord.

– Om de inte hittar en ny matchdag som de är överens om kommer vi i TK att sätta en matchdag och det lag som inte accepterar den får lämna walkover och då är det uteslutning ur serien som gäller, säger Luttu.

undefined
Henrik Luttu är ordförande i NFF:s tävlingskommitté.

Men sådant ser han som en nödåtgärd om andra alternativ helt saknas.

– Vi vill att matcher ska spelas. Det är nummer ett. Rättvisan kommer i andra hand, vi vill ha matcher på fotbollsplanen. Vi är i juli månad och jag har svårt att se att det inte ska finnas utrymme att spela. Bara föreningarna accepterar det kan man ta vilken dag som helst.

Samtidigt ryter NFF till på sin hemsida åt antalet uppskjutna matcher som man skriver har varit "extremt många" den här säsongen.

– Vi ser att antalet uppskjutna matcher ökar. Allt fler spelas inte enligt överenskommelsen och vi vill uppmärksamma problemet och lösningen ligger hos föreningarna, säger Luttu utan att veta exakt hur många matcher som har flyttats i år.

Men de ställer till problem inte bara för lagen.

– Det kommer kritik från domarskrået att matcher flyttas. Det skapar problem i flera led.

Varför blir det så här?

– Det är ett sjukdomssymtom som hänger ihop med annat. Det är färre spelare och spelarna prioriterar inte matcher som man gjorde tidigare. Det bokas resor och semestrar som krockar med matcher på ett annat sätt än tidigare vilket gör att föreningarna oftare står utan spelare, säger Luttu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!