IFK Luleå tycker att man har brist på målburar och har äskat om fler mål. Då har kultur- och fritidsförvaltningen bestämt sig för att upprätta ett mer tydligt regelverk för vad som gäller på alla kommunala fotbollsplaner. Gränsen på antal elvamannamål sattes till två.
Luleå SK, som har fyra elvamannamål på Hertsö IP, fick då veta det här.
– De ringde och sa att det är beslutat att det bara får vara två mål per elvamannaplan. Det här är bara jäkla svammel, säger Bengt Augustsson.
Argumenten han fick höra vara ekonomi och arbetsbörda.
– Att de måste släpa de här målen på sin arbetstid... jag sa att det är väl bättre att ni stänger idrottsplatsen då så att ni slipper arbeta. Det här är så löjligt. Vi har ju fyra mål så att två lag ska kunna träna samtidigt och ha två mål var, säger han och fortsätter:
– Och om det nu är så dyrt sa jag att vi kan köpa de där gamla målen. Det kan vi förvisso få göra, men vi får ändå inte ställa målen på planen. Det är samma gamla jäkelskap mot fotbollen. Det finns inget vidare motiv för det här och jag frågar bara varför det ska försvåras för alla lag på det här sättet?
Hur ofta använder ni fler än två mål på Hertsön?
– Det händer hela tiden. Om juniorlag eller dam- och herrlag tränar samtidigt vill man ju ha avslut mot stora mål.
Bengt Augustsson säger att retoriken han får höra är irriterande när de uppmanas träna mer med sjumannamål.
– Då säger en från kommunen "man kan ju bli pricksäkrare om man skjuter mot mindre mål". Men sätt Joel Lassinantti i småmål i hockeyrinken då. Blir de säkrare på att sätta puckarna i Luleå Hockey då?
Glenn Robarth är enhetschef för utomhusanläggningar på Luleå kommuns kultur- och fritidsförvaltning. Han förklarar att nya inriktningen som finns är åtta femmannamål, fyra sjumannamål och två elvamannamål per konstgräsplan.
– Vi måste ha en linje som blir lika för alla föreningar. Så fort du ska utöka målbeståndet så måste du ha med att ett elvamannamål kostar 25 000 kronor per mål. Och ska vi ha fyra mål istället för två så blir det 50 000 kronor mer per konstgräsplan, säger Robarth.
– Jag förstår att det blir problem när två seniorlag tränar samtidigt, men föreningarna kan se över träningstiderna så att de inte krockar med varandra.
Om man köper målen själva, då? Kan inte LSK till exempel köpa två mål?
– Jag vet hur det är. Vi har just på den anläggningen köpt in nya mål när vi bytte konstgräs, vilket blev till följd att de tog nya kommunala målen till sin egen gräsplan och tog gamla målen till konstgräsplanen. Det är ett dilemma när man har olika äganderätt på sina planer. Ska vi från kommunen säga att ni kan köpa in mål som ni vill? Vem vet till slut vilka mål som tillhör vem?
Kommer ni hämta målen på Hertsö IP?
– Det är inte säkert. Om vi kan fördela målen till en annan plan som behöver mål gör vi det. Men vi kommer inte åka och hämta mål och ställa dem någonstans där de inte används, säger Robarth.
– Jag har full förståelse för att en del vill ha fyra mål och jag ska ta det ett varv till här om vi inte kan satsa på fyra mål på varje plan istället för två? Det här är inte skrivet helt i sten ännu. Men vi måste sätta någon standard och när någon förening frågar om fler mål kan vi inte bara dela ut det.