I vintras blev det klart att svensk fotboll inte längre ska kora segrare i all tävlingsverksamhet för barn upp till tolv år. Ett beslut från Svenska Fotbollsförbundet som börjar gälla 2017.
Beslutet innebär en omställning för barn- och ungdomsturneringar som inte längre kan utse någon segrare i de yngre klasserna.
Turneringar kan få dispens om man antingen ”präglas av Fair Play samt en djupare förståelse av barnrättsperspektivet” eller ”har ett större internationellt deltagande (25 nationer eller fler”).
Endast Gothia Cup uppfyller det andra kravet och kan därmed bortse från det första. Detta regelverk har fått Umeå Fotbollfestival, Dalecarlia Cup, Eskilscupen, Storsjöcupen och Piteå Summer Games att reagera och skriva ett protestbrev till SvFF.
”När man som nationell organisation hävdar vikten av Fair Play och barnrättsperspektivet, men samtidigt gör en regelskrivning som möjliggör att den största turneringen i landet inte omfattas av själva syftet, vad skickar det då för signaler?
Menar man från SvFF att Gothia Cup ska ha särbehandling och möjlighet till ett annat regelverk? Är Fair Play och barnrättsperspektivet mindre viktigt ju större man är som arrangör.”
– Vi tycker att Svenska Fotbollförbundet bör göra en pudel och ändra reglerna så att alla turneringar, även Gothia Cup, måste ansöka om samma dispens. Som reglerna ser ut just nu bedöms man utifrån olika kriterier och man ger en turnering, Gothia Cup, särbehandling. Det strider mot allt vad konkurrenslagen säger, säger Piteå Summer Games verksamhetschef Kjell-Anders Johansson till Aftonbladet.
Piteå Summer Games har sökt och fått dispens för att kunna utse tolvåringar till segrare. Gothia Cup däremot har inte behövt söka dispens.
– De har öppnat sin turneringsanmälan med samma regler som tidigare år, utan att ansöka om dispens. Det tycker vi är orättvist, säger Kjell-Anders Johansson.