PremiÀrbiljetter efter tio omgÄngar: "Lapp pÄ luckan"

IFK LuleÄ kommer för första gÄngen denna sÀsong sÀlja biljetter till en hemmamatch. "Varje hundralapp som vi fÄr in Àr guld vÀrd för oss", sÀger Jörgen Eriksson.

Jörgen Eriksson, svart tröja, ser fram mot söndag dÄ IFK LuleÄ för första gÄngen denna sÀsong fÄr sÀlja biljetter till en match.

Jörgen Eriksson, svart tröja, ser fram mot söndag dÄ IFK LuleÄ för första gÄngen denna sÀsong fÄr sÀlja biljetter till en match.

Foto: PÀr BÀckström / Frilans

Fotboll2020-08-11 17:00

Inför IFK LuleĂ„s hemmamatch mot IFK Haninge pĂ„ söndag sĂ„ kommer hemmalaget att sĂ€lja 50 matchbiljetter. 

Det blir först till kvarn gÀller för de biljetterna.

– Det blir riktigt roligt. Idrott utan publik Ă€r ju inte riktigt som idrott ska vara, sĂ€ger IFK LuleĂ„s ordförande Jörgen Eriksson.

Vad kommer biljettpriset att ligga pÄ?

– Jag tror att priset landar pĂ„ runt 200 kronor. Vi har sagt att vi inte skulle ta nĂ„gra hutlösa belopp utan det ska vara ganska lika det vi annars hade tagit. Vi tycker att publiken ska kunna kĂ€nna att det Ă€r ok att lĂ€gga den summan för att gĂ„ pĂ„ en match.

De eventuella intĂ€kterna frĂ„n söndagens match blir enligt Eriksson ett viktigt tillskott i föreningens kassa. 

– Det Ă€r ingen som helst tvekan om att varje hundralapp som vi fĂ„r in Ă€r guld vĂ€rd för oss. Vi sliter oerhört hĂ„rt med likviditeten i första hand och sĂ„ klart ett bokslutsresultat i andra hand, sĂ€ger Eriksson innan han fortsĂ€tter:

– Just likviditeten Ă€r jĂ€ttetuff. Jag skickade med Karl-Erik (Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet) ett rĂ€kneexempel nĂ€r han skulle ha ett möte med Amanda Lind (kultur- och idrottsminister) som visade hur mycket pengar vi hade tappat under pandemin.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det handlar om 15 hemmamatcher gĂ„nger 500 Ă„skĂ„dare gĂ„nger 100 kronor Ă€r 750 000 kronor. Det Ă€r fruktansvĂ€rt stora pengar i vĂ„ran omsĂ€ttning pĂ„ 7,5 miljoner kronor.

– Folk kanske tycker att det Ă€r ju bara 50 biljetter, men för vĂ„r del Ă€r det av yttersta betydelse.

Skulle IFK LuleÄ sÀlja samtliga 50 biljetter sÄ skulle det innebÀra 10 000 kronor ned i klubbkassan.

Det som har öppnat upp för klubbarna att sÀlja biljetter Àr förbundets nya direktiv med rÀtt till max 50 ÄskÄdare. Direktivet vÀnder sig frÀmst mot ungdoms- och breddfotbollen.

– I första hand gĂ€ller det ungdomsföreningarna. AlltsĂ„ att mamma, pappa, farmor och farfar ska fĂ„ se matchen och köpa fika som gynnar föreningen. I andra hand gĂ€ller det breddidrotten som inte har sĂ„ mĂ„nga Ă„skĂ„dare. I tredje hand blir det upp till respektive elitförening att göra en bedömning, sĂ€ger Jörgen Eriksson.

Och ni siktar pÄ fullsatt pÄ söndag gissar jag?

– Jo, jag skulle tro att vi fĂ„r sĂ€tta upp lapp pĂ„ luckan.

Innan söndagens kamratderby sÄ spelar IFK LuleÄ mot Nyköping pÄ bortaplan under onsdagen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!