Piteå vann inför storpublik: "Det var fantastiskt"

PIF-dam befäster sin fjärdeplats i damallsvenskan och är i högsta grad med i kampen om en Champions League-plats. Detta efter seger med 1–0 "hemma" mot FC Rosengård på Bodens Energi Arena. "Hela laget spelade bra", tyckte Sara Eriksson.

Stor glädje på Bodens Energi Arena. PIF-dam vann över Rosengård inför 2789 åskådare.

Fotboll2023-09-01 20:46

Publiken i Boden bjöds på två halvlekar med två olika ansikten. Den första innehöll mer anfallsglad fotboll. Piteå ägde mer boll, mycket tack vare ett starkt presspel över hela banan som gav Rosengård stora problem i passningsspelet.

– Det är en av våra styrkor, att vi är väldigt aggressiva och ettriga i pressen. Det kände vi i dag också. Vi vinner väldigt mycket boll, både centralt och längre ner i banan. Det var verkligen en viktig del som gjorde att vi vann den här matchen, sa Sara Eriksson.

Men bästa chanserna i första halvlek hade ändå Rosengård som prickade ribban två gånger.

Den andra halvleken började desto mer avvaktande från båda sidor, men allt eftersom tog Piteå över taktpinnen och började också skapa chanser. Och det var inhopparna Emma Viklund och Tuva Skoog som var i händelsernas centrum.

Först blev Viklund framspelad till helt öppet mål men prickade ribbans undersida. Bättre lycka hade Tuva Skoog minuten senare när hon – från ganska snäv vinkel ute till höger – sköt ett lågt skott innanför första stolpen.

Piteå hade således kopplat greppet med 1–0. Därefter hade man bra kontroll på ledningen. Först i slutminuterna kunde Rosengård hota lite för en kvittering, men hemmalaget höll undan och vann.

undefined
Tuva Skoog gjorde matchens enda mål i den 66:e minuten.

Vid slutsignalen syntes Tuva Skoog halta och hålla sig för ena benet. Segerskytten hade ont och kunde inte ställa upp på någon intervju efter matchen, men det var hur som helst en laginsats som låg bakom, vilket också Sara Eriksson poängterade.

Själv vikarierade hon på innermittfältet då Fanny Andersson var avstängd, och gjorde det med den äran.

– Men hela laget spelade bra, vilket också gjorde det lättare, sa hon och fortsatte:

– Vi gör en bra första halvlek. I andra blir vi lite låga, men får å andra sidan kontringslägen och sen trycker Tuva in den. Efter det handlade det bara om att försvara ledningen.

undefined
Sara Eriksson spelade på Piteås innermittfält. Här var hon i kamp mot Caroline Seger om bollen.

Segern gör att Piteå befäster fjärdeplatsen och har nu åtta poäng till godo på Rosengård, som i sin tur tappat kontakten i jakten på en Champions League-plats. I den jakten är Piteå däremot i allra högsta grad med.