Norrbottningen som blev förbundskapten över en natt

Med tre veckor kvar till samling fick Andreas Pettersson frågan, om han ville ta över som förbundskapten och leda U21-landslaget mot ännu ett mästerskap. En utmaning som han tog sig an. "Jag jobbade 33 dagar i rad", säger han.

Luleåsonen har gjort 70 U21-landskamper som assisterande förbundskapten. Nu också två som huvudansvarig.

Luleåsonen har gjort 70 U21-landskamper som assisterande förbundskapten. Nu också två som huvudansvarig.

Foto: Ludvig Thunman

Fotboll2022-07-05 19:00

Få som följt den svenska fotbollen under det senaste året har missat den tränarturbulens som varit kring U21-landslaget.

Två huvudtränare hann avgå under den senaste kvalcykeln. Totalt fyra huvudtränare har lett laget under två års tid. Den senaste i raden, Andreas Pettersson från Luleå. Han blev tillförordnad förbundskapten sedan Jens Gustafsson tackat för sig. 

– Jag fick frågan tre veckor innan samlingen. Då löser man uppgiften och gräver där man står. Jag visste att vi skulle göra det på allra bästa sätt utifrån de förutsättningar som fanns. Sen är det såklart inte optimalt att Jens slutar tre veckor innan samling, säger Pettersson och fortsätter:

– Det innebar extremt mycket hårt jobb. Jag jobbade 33 dagar i rad från att frågan kom till vår sista samlingsdag. 

Andreas Pettersson fick ont om tid på sig.

Och han lyckades inte ta Sverige till mästerskapet.

Det stod klart efter att laget inte tog mer än en poäng mot Italien i den sista matchen.

Pettersson menar att kvalet förlorades i de två förlusterna mot Irland, som knep playoff-platsen framför Sverige. Italien vann gruppen.

– Första matchen mot Irland, då var vi dåliga, men de är inte bättre. Det är en typisk 0–0-match och sedan går vi bort oss på slutet och tappar poängen. I hemmamatchen gör vi det vi kan, men vi måste skapa mer målchanser. Det är de två matcherna som vi får lida för.

undefined
Andreas Pettersson var besviken efter den missade platsen i U21-EM.

Andreas Pettersson har inte många huvudtränaruppdrag på elitnivå bakom sig.

– Jag hade en period när jag ledde Degerfors 2007. Det är länge sen nu. När Mark Selmer tyvärr slutade som tränare, säger han och syftar på hoten som fick den dåvarande Degerforstränaren Selmer att säga upp sig.

– Men jag har gjort alla arbetsuppgifter som huvudtränaren gör under alla mina år som jag har verkat som tränare. Så det innebar inte någon större förändring för mig.

Har det gett dig mersmak?

– För mig är känslan att man gör ett bra jobb det absolut viktigaste. Om jag då är assisterande eller huvudtränare. Att vi gör ett bra jobb där vi jobbar tillsammans med samma synsätt. Jag har faktiskt inte funderat på dem bitarna så mycket. Jag har varit väldigt nöjd med det jobb jag haft som assisterande tränare.

undefined
Pettersson blev den tredje förbundskaptenen att leda U21-landslaget – under samma kval.

Till hösten ska U21-landslaget samlas igen med ett avstamp mot mästerskapet 2025, men i vilken form är ännu inte klart. Det innebär också en generationsväxling där de äldsta spelarna som tas ut är födda 2002.

– Vi har ju haft en hel del spelare födda 2002. De blir ju aktuella i allra högsta grad. Sen fylls det på med 03:or, 04:or och så har vi ju Roony (Bardghji) som till och med är 05:a.

16-åringen debuterade i senaste samlingen och blev den yngsta U21-spelaren någonsin.

– Han har otroligt fina förutsättningar för att bli en riktigt bra fotbollsspelare. Det har han inte minst visat under den här säsongen. När han fått starta och göra matcher med FC Köpenhamn, som är ett av Nordens absolut bästa lag. Det tycker jag talar för sig själv.

Petterssons avtal med Svenska fotbollförbundet går ut vid årsskiftet. Vad som händer sen är ännu inte klart.

– Jag bor i Stockholm när jag är där och jobbar under veckorna. Annars här i Luleå. Jag tar det från år till år. Så får man se vad som händer. Mer än så har jag faktiskt inte tänkt och har inte någon längre horisont egentligen. Nu ska vi göra klart det här året först, säger Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!