Norrbottningen förutsåg Zlatans drag

Zlatan Ibrahimovic blir ägare till en fjärdedel av Hammarby IF. Under onsdagen slog den nyheten ned som en bomb i fotbollssverige. En som inte var förvånad var Piteåbördige Roger Sandberg, som både varit spelare och tränare i "Bajen" och kan klubben utan och innan.

Den tidigare Hammarbytränaren Roger Sandberg, till vänster i bild, var inte förvånad över Zlatan Ibrahimovic, till höger, drag att bli delägare i Hammarby.

Den tidigare Hammarbytränaren Roger Sandberg, till vänster i bild, var inte förvånad över Zlatan Ibrahimovic, till höger, drag att bli delägare i Hammarby.

Foto: Jonas Ekströmer TT/Hammarbyfotboll.se

Fotboll2019-11-27 19:47

Superstjärnan Zlatan Ibrahimovic lade ut ett inlägg på sociala medier som visade ett videoklipp med en Hammarbytröja med texten "Ibrahimovic" på ryggtavlan. Det spekulerades vilt om att det skulle vara allt från en PR-kupp till att Zlatan skulle vara klar som spelare i Hammarby IF. 

Det visade sig handla om att Zlatan blir delägare i Hammarby, genom att han köpt hälften av AEG:s 49-procentiga ägardel. 

– Jag misstänkte att det var just det som det här handlade om från första sekunden när jag såg inlägget. Jag vet ju om kopplingen till AEG och att de äger LA Galaxy. Sen visste jag inte i vilken omfattning det skulle vara men det visade sig vara hälften av AEG:s del, säger Roger Sandberg, som var med och vann SM-guld med Hammarby 2001 som spelare.

Medlemmarna äger fortfarande 51 procent av de svenska klubbarna. Därför tror Sandberg inte att Ibrahimovic kan gå in och styra och ställa i den allsvenska klubben.

– Har han tänkt vara en passiv delägare eller har han tänkt sig vara aktiv och vilja vara med och bestämma? Det ska bli intressant att se vilken väg han väljer.

– Om han väljer att bli passiv och inte alls synas så mycket kanske det inte spelar så stor roll i slutändan.

Skulle det gå att vara en "aktiv" delägare i Hammarby?

– Nej, jag ser stora svårigheter med det i och med att Hammarby är en klubb som engagerar många supportar. Betydelsen av deras engagemang och vilja att bidra begränsar en ägare som tror att han ska styra och ställa. Det finns klubbar där det är enklare att göra det än i Hammarby i alla fall. 

–  Zlatan har ju erfarenhet från 20 år i utlandet och i de klubbarna han har varit i är det ju tydligt ägarskap där ägarna mer eller mindre styr och ställer i klubbarna. Så fungerar det inte i Sverige och definitivt inte i en klubb som Hammarby. 

Om Ibrahimovic skulle välja att fortsätta vara aktiv i sociala medier med sitt ägarskap tror Sandberg att det skulle öka intresset för allsvenskan. 

– Han är onekligen den största makthavaren vi har i svensk fotboll i och med att allt han skriver, säger och lägger ut på sociala medier skapar ett extremt genomslag. 

– Jag tänker bara på det han la upp i sociala medier. Företagen som fanns med på den tröjan har nog fått global uppmärksamhet som de aldrig har varit i närheten av bara genom det inlägget. 

Zlatans val att bli delägare i Hammarby har väckt ilska hos Malmös FF:s supportrar. Bara timmar efter att nyheten blev känd så vandaliserades Ibrahimovic staty i Malmö. 

– Jag kan tänka mig att det inte tas väl emot i Malmökretsar. Att han väljer att gå in i en annan klubb än MFF, det finns ju baksidor med det. 

– Fotbollen kan ju vara galen på så sätt också. Han går ju in som delägare i en annan klubb men det förtar ju inte hans Malmökoppling och det han har gjort för Malmö. Det kan bli lite väl överdrivna reaktioner också.

Nyheten om att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby IF väckte starka reaktioner hos Malmöfansen. Under tisdagen vandaliserades Zlatans staty i Malmö.
Nyheten om att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby IF väckte starka reaktioner hos Malmöfansen. Under tisdagen vandaliserades Zlatans staty i Malmö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!