Nedläggning hotar Piteå Summer Games

Piteå Summer Games är mycket hårt ekonomiskt pressat. Risken finns att turneringen går omkull. Nu krävs miljonbelopp för att säkra turneringens fortlevnad.

Piteå Summer Games riskerar att gå i graven.

Piteå Summer Games riskerar att gå i graven.

Foto: Camilla Berglund

Fotboll2020-04-24 14:03

En snabb återblick.

Coronavirusets spridning har fått Piteå Summer Games att ställa in årets turnering. Det har inte hänt på de 30 år som cupen har funnits.

Nu är kanske turneringen borta för gott. Folkfesten med 800 fotbollslag, invigningsparaden och ett sjudande Piteå helgen efter midsommar kan vara ett minne blott.

– Vi hade 30-årsjubileum, det är tråkigt om vi aldrig får fira 31 upplagor, säger Christer Norberg.

Piteå Summer Games har haft personal som under ett år har jobbat med årets upplaga av turneringen. Men när den blev avblåst så innebär det också att bara utgifterna finns kvar. Inkomsterna kommer att vara borta i nästan två år. 

– Vi jobbar för fullt för att ordna likviditeten så att föreningen kan överleva. Men det är tufft förstås. När vi tog beslutet att inte anordna turneringen i år innebar det att vi måste ha in 1,5–2 miljoner kronor. Det kvarstår. 

För att lösa det akuta problemet har PSG startat diskussioner med sina leverantörer och sponsorer, men det räcker inte.

– Vi har varslat två personer om uppsägning och två projektanställda måste sluta. Det innebär att tre är kvar. Sedan har vi också permitterat personalen. Vi tar till alla till buds stående medel för att minska utgifterna, berättar Norberg.

Regeringen kommer via Riksidrottsförbundet (RF) att skänka en halv miljard till idrotten i Sverige för att få den att överleva den akuta situationen. Pengarna kommer sannolikt inte PSG till del.

– Vi hade förhoppningar om att få del av RF:s pott, men det ser ut att stranda då vi inte är någon egentlig idrottsförening med daglig verksamhet. Läget ser mörkt ut. Vi slåss med nävar och klor. 

Piteå Summer Games ägs egentligen inte av Piteå IF eller Öjeby IF. De är bara medlemsföreningar. 

– Vi kan inte få ägartillskott på så sätt. Sedan kanske våra medlemmar vill hjälpa oss att överleva, men det finns ingen skyldighet.

Någon kassa att ta från finns inte heller. Det årliga överskottet på några miljoner kronor har fördelats till föreningslivet i Piteå.

– Vi tittar på alla möjligheter att få in pengar. Överlever vi bara till den här tiden nästa år när pengarna börjar trilla in så tror vi på 600-700 lag 2021. Vi har en jätteknepig situation som måste lösas. Men är ändå förhoppningsfulla för att kunna genomföra turneringen nästa år igen, säger Christer Norberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!