Målvaktstabben förstörde hemmapremiären för IFK

Andra raka förlusten och en tung start. Efter Gustav Stålnackes målvaktstavla föll IFK Luleå i hemmapremiären med 0–1 mot Vasalund.

IFK-målvakten Gustav Stålnacke i en trång situation på en hörna.

Fotboll2020-06-17 17:51

IFK Luleå fick en tuff start på hemmapremiären i värmen. En målvaktstabbe såg till att laget hamnade i tidigt underläge.

I den 11:e minuten hade Vasalund lite tryck i straffområdet.  Frej Ersa Engberg sköt ett skott som IFK-målvakten Gustav Stålnacke inte fick kontroll på. Stålnacke försökte boxa bollen till sig själv, men när han skulle ta den forcerade Engberg för att ta bollen. Bollen gick till Anthony Wambani som hade öppet mål från en meter och enkelt gjorde 1–0 till gästerna.

Stålnacke hade ett skakigt ingripande fem minuter senare när han inte lyckades boxa bort bollen tillräckligt bra efter en hörna. Den gången gick skottet, från straffområdesgränsen, strax utanför.

Vasalund dominerade första halvlek spelmässigt. Gästerna tryckte tillbaka IFK genom att ha många spelare i anfallen och öka tempot med fina crossbollar.

IFK:s enda stora chans kom när lagkaptenen William Olausson nickade i ribban efter en hörna i den 28:e minuten. Annars slarvade IFK bort de få anfallslägen laget fick. Patrick Kpozo, som gjorde en bra premiär, var dock pigg och låg bakom några fina hemmaanfall i slutet av halvleken. Det sista avslutade Mamadou Kouyate med att skjuta över.

IFK bytte in Yassine Assam i paus för Sylvester Simba, som inte hade fått ut mycket i första halvlek. Och det var just Assam som fick hemmalagets stora kvitteringschans. Efter ett fint anfall i den 53:e minuten sköt Assam i ribban.

Luleå hade svårt att få igång sitt anfallsspel och det var Vasalund som med sitt passningsspel kontrollerade matchen.

Gästerna borde ha utökat ledningen för man saknade verkligen inte chanser. Mai Traore hade ett bra läge som inhopparen Arish Nouri täckte bort till hörna i den 73:e minuten. Några minuter senare hade Traore dribblat av flera försvarare, men slarvade själv ut bollen över kortlinjen när han hade medspelare i öppna lägen i straffområdet.

IFK flyttade upp mittbacken och kaptenen William Olausson som anfallare under de sista fem minuterna, men laget lyckades inte skapa någon målchans.