Luleåsonen inför superettan-premiären: ”Sjukt spännande”

Värvades till superettan efter succésäsongen i IFK Luleå – nu berättar Patrik Pettersen om den annorlunda jargongen i sin nya klubb, den oväntade positionsändringen och tankarna inför helgens premiär i superettan mot storklubben Gais.

Foto: Adam Andersson

Fotboll2017-04-01 08:00

Det är fredagseftermiddag, två dagar innan säsongspremiären av superettan, när sportredaktionen får en pratstund med den tidigare IFK Luleåspelaren Patrik Pettersen. Solen lyser för tillfället i sin frånvaro i 26-åringens nya hemstad, Borås.

– Det blåser ändå inte så mycket här, men åker man lite utanför staden så regnar det ju i sidled ibland, säger Patrik Pettersen.

Fjolårets säsong blev som bekant långt i från vad som förväntades för IFK Luleå. Tredjeplatsen från säsongen innan byttes ut mot en sommar där klubben var millimeter från eliminering.

Däremot speglade inte klubbens säsong sin yttermittfältares prestationer. Patrik Pettersen gjorde sin bästa säsong i karriären och hyllades inte minst efter norrbottningarnas möte med allsvenska storklubben AIK.

En känsla av att testa vingarna utanför tryggheten i Luleå smög sig sakta, men säkert på och efter säsongen avslutades började det också trilla in en del erbjudanden hos 26-åringen.

– Det var först och främst division 1-lag som hörde av sig och det var också riktigt kul eftersom det inte hänt tidigare. Sedan hörde Norrby av sig och då blev det riktigt intressant eftersom att det var superettan. Det kändes som rätt steg att ta. Jag pratade ganska mycket med Tomas Eriksson (lagkamrat i IFK Luleå) som varit i väg tidigare och han sa till mig att drar du inte nu så blir du nog kvar här resten av karriären, säger Pettersen.

Luleåsonen tog beslutet och har nu tillbringat en försäsong tillsammans med superettans nykomlingar Norrby IF. Det har också varit en omställning för den tidigare IFK-spelaren att flytta drygt 130 mil söderut.

– Man blev lite nervös för det var ändå ett helt nytt lag och en helt ny stad. Man har aldrig riktigt känt den känslan tidigare. Första träningstiden var det mycket intryck och mycket att vänja sig vid. Man var helt slut på kvällarna. Även träningarna var annorlunda, säger Pettersen som även stötte på skillnader i omklädningsrummet.

– Här var det en annan jargong än i IFK. Det är lite mer frispråkigt. Det är kanske lite hårdare jargong här, men det är lätt att komma in i ett fotbollslag.

Drev lagkamraterna mycket med dig i början?

– Nej, i början var de ganska snälla. Det är mer efter ”insparken” vi hade i Spanien. Det är mycket kommentarer om dialekten. Jag antyder ju att vi pratar rikssvenska i Luleå, men de håller inte riktigt med. Det är ett skönt gäng och stämningen i omklädningsrummet är precis som den ska vara, säger Pettersen.

På söndag drabbas nykomlingarna Norrby samman med GAIS i premiären av superettan. Om solen tittar fram förväntas bortalaget komma med drygt 2 500 supportrar. Om Patrik Pettersen finns med i Boråsklubbens startelva återstår att se. Finns 26-åringen på planen ser det däremot ut att bli på en annan position än den han gjorde succé på i Luleå.

– Just nu används jag som högerback. Det var mot Varberg för tre veckor sedan som jag fick frågan om jag kunde spela högerback. Jag tänkte att det borde vara ungefär samma som högerytter och man har ju fått springa hem för att täcka upp för Calle Norrbin i Luleå många gånger. Så det var bara att prova och det gick bättre än förväntat. Sedan har det fortsatt och tränarna har varit positiva och pratat mycket med mig om det. Det är bara att ta tag i uppgiften, säger Pettersen.

Hur känns det inför premiären?

– Sjukt spännande. Det kommer bli bra tryck och kan nog komma 6 000 på läktaren. Jag hoppas att jag får starta. Det var länge sedan jag var nervös inför en seriematch, men då var det division 1 också. Det kommer nog vara en helt annan grej nu, säger Patrik Pettersen.

Patrik Pettersen.

Ålder: 26 år.

Bor i: Borås.

Jobb: Play Industries (distribution av CD-skivor).

Aktuell som: Gör debut i superettan på söndag för Norrby IF efter sex säsonger i IFK Luleå.

Saknar mest med Luleå: Borås och Luleå är lika som städer, men det var skönt att träna i Arcushallen. Då visste man att det var samma väder varje dag.

Saknar mest från IFK Luleå: Calle Norrbin och Tomas Eriksson.

Bästa med Borås: Borås Arena.

Mål den här säsongen: Att ta en säker plats i startelvan.

Bästa IFK Luleå-minne: Förutom derbysegrarna mot Piteå så kvalvaka-matcherna förra säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om