Kris i Grekland – förbundskaptenen illa ute

John van't Schip lirade tillsammans med Stefan Pettersson, vann titlar och de var publikfavoriter hos Ajaxfansen. 30 år senare: Pettersson leder som landslagschef en grupp som mår gott. Van't Schip vet inte om han har jobbet kvar som Greklands förbundskapten veckan ut.
–Fotbollen är så här, säger nederländaren.

Greklands nederländske förbundskapten John van't Schip instruerrar Manolis Saliakas.

Greklands nederländske förbundskapten John van't Schip instruerrar Manolis Saliakas.

Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Fotboll2021-09-07 12:51

Det är två år sedan han hoppade på uppdraget att försöka få ordning på grekisk landslagsfotboll.

Den stolta Europamästaren 2004 hade gått ned sig – rejält. Och var på skalan befinner sig landslaget nu, halvvägs in i VM-kvalet till Qatar?

Nja, inte där grekerna vill att det ska vara. Och har heller inte nått dit van't Schip strävat sedan han bestämde sig för att forma en blandning av veteraner och unga, talangfulla spelare.

Tre gånger 1–1 – mot Spanien, Georgien och Kosovo – duger inte för att konkurrera om en direktplats till slutspelet eller för att fajtas om den andraplats som innebär playoffspel i mars.

Pressad förbundskapten

Det är John van't Schip den förste att erkänna.

– Situationen är inte idealisk.

På presskonferensen inför torsdagskvällens VM-kval mot Sverige pressades han av journalister. Frågor i stil med de här ställdes:

Hur tacklar han att supportrarna tappat förtroendet för laget och honom? Hur pressad känner han sig inför en match som bokstavligen måste vinnas?

Van't Schip behöll sitt lugn.

– För mig och för spelarna är det viktigt att ha fokus på matchen. Vi kan inte kontrollera vad folk tycker efter en vinst eller efter en förlust. Vi vet att i sport kan det ändra sig snabbt.

– Jag kan inte kritisera spelarna efter vad de visat de senaste två åren.

"I en process"

– Vi är ett lag som befinner sig i en process. Vi måste vara realistiska. Men vi måste få resultat, visa att vi kan mäta oss med de bästa lagen. Det kan vi, men vi är poängmässigt efter. Vi vet att vi spelar bra fotboll i många matcher, men det räknas inte längre.

För Grekland väntar tredje matchen på nio dagar. John van't Schip väntar in i det sista med att ta ut laget och bestämma sig för den taktiska formationen.

Men han vet vad han vill ha av sina spelare på Olympiastadion – den där Carolina Klüft, Stefan Holm och Christian Olsson tog de oförglömliga gulden 2004.

Vill se mod och tro

– Vi måste vara modiga, tro på våra styrkor och kvalitéer. Vi hoppas att vi återigen kan spela bra och får ett bra resultat mot ett starkt motstånd.

Och så hoppas han få träffa sin gamle lagkompis från åren i Ajax, i skarven mellan 1980- och 90-talet.

– Jag känner Stefan Pettersson väl, han en god kollega. Vi har inte pratat med varandra. Kanske gör vi det efter matchen, säger John van't Schip.

Fakta: Senaste mötena med Grekland

10 juni 2008: Sverige-Grekland 2–0 (EM-slutspel)

20 augusti 2003: Sverige-Grekland 1–2 (landskamp)

13 februari 2002: Grekland-Sverige 2–2 (landskamp)

17 april 1991: Grekland-Sverige 2–2 (landskamp)

1 maj 1986: Sverige-Grekland 0–0 (landskamp)


Fakta: John van't Schip.

Född: Född 30 december 1963 i Fort S:t John, Kanada.

Karriär som spelare: Ajax (1981–1992), Genoa (1992–1996).

Landskamper för Nederländerna: 41/2 mål.

Som tränare: Ungdoms- och assisterande tränare i Ajax i omgångar, Twente, Melbourne Heart, Chivas, Melbourne City, Zwolle.

Som förbundskapten: Biträdande förbundskapten åt Marco van Basten i Nederländerna 2004–2008, Grekland (2019–)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!