Kommunalrådet slår tillbaka mot fotbollsklubbarna

Gällivare SK och Malmbergets AIF tycker att det satsas för lite på fotboll – och rasar mot kommunen i ett öppet brev. Till kommunalrådets förvåning. "Det är tråkigt att man väljer att föra dialog via ett lokalt annonsblad", säger Henrik Ölvebo (MP).

Fotbollsklubbarna i Gällivare är i en dispyt med kommunen.

Fotbollsklubbarna i Gällivare är i en dispyt med kommunen.

Foto: Arkivbilder/montage

Fotboll2022-12-23 07:00

Ölvebo som är ordförande i kommunstyrelsens ungdoms-, fritids- och kulturutskott läste det öppna brevet i lokala annonsbladet i Gällivare.

Där läste han hur GSK och Maif anser sig vara bortprioriterade i kommunen.

– Det satsas på alla andra idrotter, men inte på fotbollen här. Vi har tjatat, tjatat och tjatat. Det satsas enorma pengar på hockey och annat. Och det är fantastiskt bra, vi menar inte att någon annan ska få stå åt sidan för att vi ska få. Men i den här samhällsomvandlingen pratas det om alla andra idrotter än fotbollen, säger Tore Johansson som är ordförande i Malmberget AIF:s fotbollssektion.

När samhällsomvandlingen har medfört en splitterny ishall och en satsning på friidrott känner klubbarna att de, som är bland de föreningar som aktiverar flest ungdomar i kommunen, glöms bort.

De menar att det vore rimligt att satsa på en fotbollshall för att kunna träna året runt. Men först och främst vill man se att uppvärmda Tallbacka IP kan skottas tidigare än 1 april, just innan tävlingsmatcherna drar igång för säsongen.

– Vi har önskemål om att få upp planen 1 mars åtminstone, för att få en dräglig möjlighet att mäta oss med övriga lag. Annars har vi fått åka iväg på cuper i Arcushallen för att överhuvudtaget komma åt att få spela på fullstor plan innan säsongen börjar, säger Tore Johansson.

När det kommer till en året runt-hall pratar Tore Johansson om en hall i 50 miljonersklassen. I det öppna brevet skriver klubbarna att det krävs för att kunna bibehålla och utveckla fotbollen i kommunen.

– Jag vill egentligen inte stå på barrikaderna och skrika. Jag vet ju att det här i slutändan handlar om pengar och alla skriker efter pengar. Då kan man vända på det att det behövs pengar till sjuksköterskor. Då är fotbollen inte liv och död i alla fall.

Att skotta Tallbacka är ett första steg. Och extra viktigt när sporthallen i Malmberget stängs, menar Johansson.

– Åtminstone nu när alla halltider minskar för alla går det att frigöra tider genom att öppna fotbollsplanen tidigare.

undefined
Henrik Ölvebo (MP)

Kommunalrådet Henrik Ölvebo:

– Jag blir förvånad och jag tycker det är tråkigt att man väljer att föra dialog via ett lokalt annonsblad. Det måste ha varit fyra, fem år sedan jag träffade föreningarna senast om förutsättningarna på Tallbacka och bygget av ny fotbollshall. Då var det så mycket med friidrottshall, ishall och multihus så det fanns varken tid eller pengar att prioritera en fotbollshall. Då framförde jag också att vi kan bolla idéer om föreningarna har gemensamma idéer. Men då var föreningarna rätt krassa om att det inte är deras uppgift, utan att det är kommunens.

Finns det fog för fotbollen att ändå känna sig bortprioriterad?

– Jag tycker inte det. Det har varit diskussioner om öppningen av Tallbacka och det kan vi fortsätta att diskutera så att det eventuellt går att öppna tidigare. Men det kräver också att vi inte kommunicerar via annonsblad, utan att vi sätter oss ned och diskuterar. Men jag tycker att det är bra att föreningarna pratar som en röst nu, för det har varit en problematik tidigare. Jag hoppas att de kan fortsätta prata som en röst.

Han fortsätter senare:

– Jag tycker inte att fotbollen har blivit bortprioriterad. Men sen är det ju samhällsomvandlingen och satsningen på friidrotten som har fått mycket fokus.

Att öppna Tallbacka IP en månad tidigare än vanligt ser inte Ölvebo som någon omöjlighet.

– Det kan vi absolut diskutera. Vi tidigarelade ju också bytet av plastgräset från 2024 till 2023 efter synpunkter från föreningarna. Vi försöker ändå lösa saker, så jag blev väldigt förvånad när jag såg den där skrivelsen i annonsbladet.

Men någon arena inom två år, som föreningarna vill se, har kommunalrådet svårt att se att kommunledningen ska satsa på.

– Vi brottas med medel till olika investeringsprojekt, så kanske inte nu. Det går att diskutera lösningar med föreningarna där kommunen kan stötta med mark, infrastruktur och sådant. Men att kommunen ska bygga en hall nu känns osannolikt, säger Henrik Ölvebo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!