Kaptenen om unika derbyt: "En cirkelslutning"

William Olausson var med och spelade upp Piteå i division 1. Han har åkt ur med både Piteå och Luleå. Nu kan kaptenen ta upp de sistnämnda i ettan. Vid seger, mot just Piteå.

Förra derbyt vann IFK Luleå med 4-0. Nu siktar kapten Olausson mot ny seger och division 1-plats.

Förra derbyt vann IFK Luleå med 4-0. Nu siktar kapten Olausson mot ny seger och division 1-plats.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Fotboll2019-09-24 20:57

Efter helgens blytunga seger på bortaplan mot Gottne har IFK Luleå nu ett drömläge att ta sig upp i division ett. En seger på de avslutande tre och saken är klar. På söndag väntar först ett länsderby mot Piteå.

– Det är bara att hålla i trenden som vi är inne i. Det var väldigt länge sedan vi förlorade, och framför allt har vi vunnit många i rad. Segern senast var kanske vår sämsta match spelmässigt, men årets tre skönaste poäng, säger lagkaptenen William Olausson.

IFK Luleå har kartlagt Piteå och har kommit fram till hur de ska stoppas.

– De är ett lag som är väldigt starkt offensivt. Vi har spelat ett bra försvarsspel de senaste månaderna och vi vet vad deras styrkor är. De har giftiga spelare längst fram som är kvicka och gör bra kombinationer tillsammans. Vi känner varandra ganska bra. Inga direkta nyheter så, säger han.

En nyckel för seger blir att få stopp på målskytten, och Olaussons tidigare lagkamrat, Gustav Rönnbäck-Wallin.

Han har noterats för 18 fullträffar den här säsongen och leder skytteligan i division två. 

– Så är det. Han har verkligen levererat i år. Det gick bra sist, då lyckades vi hålla nollan. Det är förhoppningen på söndag också. Håller vi nollan har jag svårt att se att vi inte tar tre poäng, säger Olausson.

William Olausson känner Piteå väl, har både spelat upp dem till ettan, åkt ur serien. Den negativa resan har han även genomgått med IFK Luleå. Nu kan han ta tillbaka Luleå till division 1 vid seger mot Piteå.

– Verkligen en cirkelslutning. Det får man lov att säga. Jag har spelat där fem-sex säsonger innan jag gick till IFK. Det är en anläggning och spelare och ledare som man känner väl. Det blir en extra tändvätska. 

Senaste gången Piteå huserade i division ett, spelade hela Luleås försvar där, utom Joe Massey.

– Vi är ett helt gäng som har varit där tillsammans. Det är många kända ansikten för alla inblandade, konstaterar Olausson.

Men det är väl dumt att hålla på den här spänningen längre?

– Exakt. Vår målsättning är att vinna på söndag. Vi tänker inte förlora något derby mot Piteå. 

En match som sänds på både kuriren.nu och nsd.se för alla prenumeranter. 

– Läget är onekligen bra, tre matcher kvar och sju poäng ner. Det är i våra egna händer kan man lugnt säga, avslutar Olausson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!