Juristen: "Spelare tror man får spela på egna matcher"

Spelarna i IFK Luleå och Piteå IF fortbildas i arbetet mot matchfixning. Juristen Johan Claesson märker av en viss okunskap hos spelarna.

Krafttag. Juristen och den före detta fotbollsspelaren Johan Claesson jobbar för Riksidrottsförbundet för att stoppa matchfixning.

Krafttag. Juristen och den före detta fotbollsspelaren Johan Claesson jobbar för Riksidrottsförbundet för att stoppa matchfixning.

Foto:

Fotboll2016-09-07 06:00

De senaste åren har misstankar om uppgjorda matcher blivit alltmer förekommande, från Superettan ner till lägre serier. Därför har Svenska Spel finansierat en tjänst åt Riksidrottsförbundet där juristen och den förra elitspelaren Johan Claesson leder deras arbete i kampen mot matchfixning.

I dagarna har Claesson och Johan Skoglund från Spelarföreningen kommit till Norrbotten för att informera spelarna i IFK Luleå och Piteå IF om problematiken.

– Det handlar om vad matchfixning är och att förstå att det är ett problem i svensk fotboll, inte bara i länder utomlands. Det kan drabba vilken förening och vilka spelare som helst. Vi har sett att det i många fall rör sig om kriminella personer som ligger bakom och då är det av vikt att man inte ger dem lillfingret. De är skickliga att utnyttja det. Man ska känna igen problemet och anmäla det direkt till någon i föreningen eller någon på förbundet. Sedan finns även hemsidan Min Match där man kan anmäla misstankar anonymt, säger Claesson.

Han är kritisk till möjligheter till spel på så kallade sidebets som exempelvis vilket lag som får första hörnan. Han tror också det finns ett mörkertal kring matchfixning.

– Vi pratar också om spelkultur om vad man får och kan betta på. Det finns en okunskap bland spelare att man tror att man får spela på egen vinst även fast det funnits regler mot det länge. Spel på egen match kan leda till avstängning och böter. För att vara på säkra sidan, och undvika gråzonsproblematik, rekommenderar vi därför att man inte ens spelar på matcher i egna serier, säger Claesson.

Numer finns även möjlighet hos en del spelbolag att spela matcher i serier på lägre nivå. Något som har ökat risken för uppgjorda matcher och fusk.

– I division 4 eller 5 är det oerhört svårt att veta hur det ser ut. Brottsförebyggande rådet redogjorde för det i sin matchfixningsrapport att det kan finnas ett stort mörkertal kring den typ av matchfixning som initieras av fotbollsspelarna själva. Det är troligt att ju lägre ner i divisionerna vi kommer ökar risken för just den här typen av matchfixning.

De misstankar som förekommit kring matchfixning har varit runt matcher från Superettan och ner mot division 3, men framförallt i division 1 och 2.

–  Lägre än det kan jag ha en personlig misstanke men ingen konkret. Division 1 och 2 är utsatta och de omsätter ändå mycket pengar. Då är det lättare för de organiserade kriminella att ha dessa som mål. Dessa serier är extra utsatta då de omsätter förhållandevis stora belopp på spelmarknaden samtidigt som fotbollsspelarna i dessa divisioner vanligtvis inte kan leva på sitt idrottande. De kan då lockas att tro att matchfixning är ett sätt att tjäna extra pengar. Vilket naturligtvis är helt felaktigt. Hamnar man i matchfixarnas klor riskerar det istället att leda till en spolierad idrottskarriär och en negativ spiral som är oerhört svår att ta sig ur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!