"Inte kommit långt vad gäller jämställdhetsfrågorna"

Fotbollsförbundets ordförande medger att både klubbarna och NFF har mycket att jobba på i jämställdhetsfrågor.

Bengt Augustsson.

Bengt Augustsson.

Foto: Konrad Olsson

Fotboll2016-05-18 16:03

I svaret på Inger Karlefors insändare skriver Bengt Augustsson, ordförande i Norrbottens fotbollsförbund: "Jag kan försäkra Inger Karlefors att vi verkligen tar jämställdhets- och mångfaldsfrågorna på allvar och förstår att vi bland annat går miste om kompetens som finns ute i länet i landets största idrott, där massor av tjejer och killar är aktiva."

När Kuriren når honom utvecklar han sitt resonemang och erkänner att fotbollen i Norrbotten inte är så jämställd som förbundet hade önskat.

– Vi har ju ett problem redan i klubbarna. Det är ju från klubbarna som personerna som slutligen hamnar i vår styrelse kommer ifrån. Klubbarna har jättesvårt att få tag i kvinnor till sina föreningsstyrelser och då blir det svårt för valberedningen att hitta kvinnor till vår styrelse.

– Vi har ju en kvinna adjungerad till styrelsen (Marie Louise Dahlberg) nu och jag har personligen pratat med fyra–fem kvinnor som har tackat nej. De kan tänka sig kommittéer men inte styrelsen.

Vad tror du att det beror på?

– Det beror säkert på gamla kulturer och gammalt synsätt ute i föreningar. Vi har inte kommit långt vad gäller jämställdhetsfrågorna. Det är ont om kvinnliga ledare i ungdomsfotbollen också, i regel är det pappan som är ledare.

Får kvinnorna frågan?

– Så kan det säkert också vara. Gamla traditioner där gubbar tänker på gubbar i första hand, om vi pratar i de termerna.

När jag pratar med dig nu får jag uppfattningen om att du håller med Inger Karlefors i hennes kritik, vilket inte alls syns lika tydligt i ditt svar?

– Det gör jag och det skriver jag också. Men jag menar att den intellektuella förståelsen finns överallt. Och vi är ännu sämre i mångfaldsfrågorna. Vi har jättemånga nysvenskar som spelar fotboll, men inte många ledare med invandrarbakgrund. Om vi är dåliga på tjejsidan är vi ännu sämre på mångfaldssidan.

– Men det är inte så att det intellektuellt finns något motstånd mot att kvinnor ska få vara med. Men på något sätt lyckas vi dåligt.

Vad tycker du, som representant för fotbollsnorrbotten, att ni ska göra då?

– Svårt att säga. Valberedningen försökte ju att ta fram en mer jämställd styrelse, men av någon anledning tyckte inte årsmötet att det var ett bra förslag. Sedan vad det beror på kan jag inte svara på. Det kanske var mer personfrågor och historia snarare än kön. Det kan inte bara vara en kvinna, det måste också vara någon som går hem i stugorna också. Det blir upp till den nya valberedningen att ta fram ett ännu bättre förslag. Det är en början.

Mest läst just nu:

Falsk nyhet sprids på Facebook

Polisen varnar: Se upp – förfalskade sedlar i omlopp

"Luleådödaren" lämnar Skellefteå för annan SHL-klubb

Värvningskuppen bekräftad – han är klar för Luleå Hockey

Förhandlingarna mellan backikonen och Luleå har strandat

10 saker du ALDRIG ska förvara i kylskåpet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!