Under onsdagsmorgonen publicerade Kuriren en insändare på webbsidan. Insändaren riktar sig mot det tumultartade årsmötet som Norrbottens fotbollsförbund höll i mars och konsekvenserna av det där två styrelsemedlemmar valdes bort, mot valberedningens förlag - Anne Meriläinen och Tore Johansson. Dessutom gick årsmötet mot valberedningens förlag till ny ordförande. Istället för Kicki Blomqvist beslöt sig Bengt Augustsson för att ställa upp för omval och blev sittandes på posten. Dagarna efter årsmötet valde ytterligare två personer att hoppa av styrelsen, Ulrica Åström och Viktoria Viklund. En direkt protest mot vad som hade inträffat under årsmötet.
Så här sade Ulrica Åström om varför hon valde att avgå:
– Dels utfallet av årsmötet som innebar att antalet kvinnor, både i styrelsen och i valberedningen, minskade jämfört med tidigare år. Och den geografiska spridningen är också sämre, vilket är ett väldigt tråkigt utfall. Dels tillvägagångssättet. Hur det gjordes. Gå bakom ryggen på valberedningen som valdes på förra årsmötet och som hade lagt ner mycket arbete, istället för att köra med öppna kort. Det såg inte bra ut.
Förbundets ordförande Bengt Augustsson ansåg däremot att NFF hade en bra könsfördelning – trots avhoppen i styrelsen och motiverade det med att fler kvinnor än någonsin fanns med i kommittéerna, plus att de hade en adjungerad styrelsemedlem i Marie Louise Dahlberg. Det fick Inger Karlefors, idrottsforskare att agera.
– Jag reagerade på det som jag tyckte var Bengt Augustssons självmål. Det gav mig insikten om att den här mannen inte har en aning om jämställdhet inom idrottsrörelsen. Jag tänkte, få se vad som händer, vad det blir för debatt nu då? Sedan blev det ingen debatt alls. Då blev jag jätteförvånad. Finns det ingen som har någon aning om att det är precis så här det går till, säger hon.
Vad hoppas du att din insändare ska leda till?
– Just till den diskussion som aldrig kom. För det första att idrottsförbunden tar fram den här rapporten och ser hur det ser ut. Men jag hoppas också att det leder till utbildning. Jag tror att man måste utbildas i genusproblematik för att förstå vad som händer. Förhoppningsvis kan det här starta en saklig diskussion. Hur ser det ut inom idrottsrörelsen egentligen? Det här är säkert inte enskilt för fotbollen.
I insändaren riktar du skarp kritik mot Bengt Augustsson uttalande, vad är det du reagerar på?
– Hans okunskap. Jag tänkte. Har han ingen aning om hur det fungerar. Det kan han ju inte ha när han gladeligt går ut i media och tycker att jämställdheten fungerar bra trots att två kvinnor hoppat av från styrelsen, eftersom de har fler kvinnor än någonsin i kommittéerna. Ja, men det är ju det som är problemet. Att de finns med där och inte i de beslutande organen. Det är ett anmärkningsvärt uttalande.
– De hade ju chansen att välja in en kvinnlig ordförande, men gick emot valberedningens förlag. Uppenbarligen är inte fotbollen redo för en kvinna vid rodret och det borde personer med kunskap i alla fall ha opponerat sig emot.
Tror du att det bara handlar om en genusfråga?
– Ja, jag tror inte att det är nåt annat än dolda, omedvetna och gamla genusstrukturer som ligger bakom. Men jag kan tycka det är märkligt att ingen har lyft frågan när det inträffar. Sedan tänker jag att på ett årsmöte krävs det nog inte så mycket för att rösta fram ett annat förslag. Det räcker med att några går ihop sig då det ofta brukar vara relativt låg representation på sådana möten.
Mest läst just nu:
Falsk nyhet sprids på Facebook
Polisen varnar: Se upp – förfalskade sedlar i omlopp
"Luleådödaren" lämnar Skellefteå för annan SHL-klubb
Värvningskuppen bekräftad – han är klar för Luleå Hockey