Hon kan bli dubbelt avgörande: "Om ingen annan vill"

Alla vet att Hedvig Lindahl kan rädda straffar. Men hon kan mer än så, visade hon i våras. Om det behövs i EM-kvartsfinalen är den svenska målvakten redo också som straffskytt.
–Det är kanske bättre att jag misslyckas än att någon ung tjej gör det.

Hedvig Lindahl har bra klös i dojan och är en tänkbar straffskytt för Sverige.

Hedvig Lindahl har bra klös i dojan och är en tänkbar straffskytt för Sverige.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-07-22 06:00

Efter OS-finalförlusten på straffar förra sommaren ångrade Hedvig Lindahl en sak: att hon inte sade till förbundskapten Peter Gerhardsson att hon hade kunnat tänka sig att slå en straff.

Det misstaget gjorde hon inte om när chansen dök upp igen, i Algarve Cup-finalen mot Italien i februari. Landslagsmålvakten krutade upp den sista svenska straffen i nättaket och ordnade blågul turneringsseger.

– Om jag ska vara helt ärlig tänkte jag ”Vad fan ska jag göra nu? Äh, jag kör på kraft". Och jag tänkte nog ”oj då, det här kan nog gå åt helvete.” Men jag körde som på träning, så jag tänkte inte så mycket mer på det, sade Lindahl efteråt.

Kan ta ansvar

Nu kan det bli aktuellt igen, men med större insatser på spel. På fredag spelar Sverige EM-kvartsfinal i Leigh, mot Belgien, och i utslagsmatcher är ett straffavgörande alltid ett möjligt scenario.

TT: Har du och Peter pratat mer om att du kanske inte bara vill rädda straffar?

– Nej, det har vi inte. Det står väl kvar, tänker jag. Det är som att skriva ”låt stå” på tavlan i skolsalen. Men jag kanske måste påminna honom, säger Lindahl.

TT: Men du är fortsatt sugen, låter det som?

– Sugen? Nej, men jag känner väl att jag skulle kunna ta det ansvaret om det är så att ingen annan vill.

– Det finns ju ett gäng utespelare som säkert kan göra det väldigt mycket bättre än vad jag kan. Men om det känns känslomässigt jobbigt så har jag ju varit med ett tag och skulle kunna göra det. Det är kanske bättre att jag misslyckas än att någon ung tjej gör det.

"Hon älskar straffläggningar"

Straffskytt eller inte, Hedvig Lindahl blir en ytterst viktig pjäs för Sverige om det går hela vägen till straffläggning mot Belgien. Hon har många gånger visat hur bra hon är i just det momentet. I OS-finalen räddade hon exempelvis två kanadensiska straffar trots att det till slut blev förlust.

– Min uppfattning är att hon älskar straffläggningar, säger anfallaren Stina Blackstenius om Lindahl.

– Och att hon ser sig själv som väldigt stark där. Och det är hon ju. Jag har fullt förtroende för henne. Hon är otroligt skicklig, jag hade inte velat slå en straff på henne.

Det är heller ingen slump att Lindahl räddat så många straffar genom åren; 39-åringen förbereder sig noggrannare än de flesta och scoutar alla motståndare som kan vara tänkbara straffskyttar.

Men den typen av information är delvis färskvara och Hedvig Lindahl försöker hela tiden hålla sig uppdaterad.

– Jag måste fräscha upp det, jag har ett teflonminne som vi kallar det. Så jag måste läsa på igen. Och då kommer man ju ihåg lite av det. Men sedan måste jag kolla de senaste straffarna och lägga till klipp och så där, säger Lindahl.

Landslaget inför straffar

Kosovare Asllani:

Jag är definitivt redo att kliva fram. Jag har ju slagit alla straffar i Real Madrid, så jag känner mig bekväm med att slå dem. Jag tänker inte på att det kommer bli straffar, men man ser till att skjuta någon extra varje träning. Men vi hoppas kunna avgöra före det.

Magdalena Eriksson:

Jag har alltid i alla lägen sagt att jag alltid kommer slå en straff om tränaren frågar mig. Sedan är jag inte den som är mest rutinerad att slå straffar men jag kommer alltid ställa upp om tränaren vill det.

Fridolina Rolfö:

Jag har inte kommit så långt i tankarna och jag hoppas inte att man behöver tänka på det. Men det är klart att man kanske tar en extra straff på träning och förbereder sig ifall en sådan situation uppstår. Och jag tror att jag skulle vara redo om Peter skulle fråga.

Johanna Rytting Kaneryd:

Jag har tränat en del på det och för mig handlar det mest om huvudet. Jag försöker att inte stressa upp mig för mycket och att vara lugn i det läget, men jag är inte en jättevan straffläggare. Men skulle jag få frågan skulle jag ta en.

Elin Rubensson:

Jag gillar att ta straffar. Blir det så, så är jag redo för det.

Olivia Schough:

Trygg och trygg – det är alltid tufft med straffläggningar. Men om tränarna vill att jag ska lägga en straff så är det klart att jag lägger en. Jag fick ändå erfarenheten att göra det under OS.

Peter Gerhardsson:

Straffläggning är det absolut svåraste att förbereda sig för. Du kan ju träna rent kliniskt på att sätta straffar, men aldrig mot just den målvakten. Och sedan finns det en anspänningsdel som är väldigt intressant. Man kan titta på om man ska skjuta lågt eller högt eller i vilket hörn. Men det är väldigt svårt att förbereda den delen. Jag tror att man har en fördel att man slår sina straffar i klubblaget och om jag gör det i avgörande lägen. Men man går på något man tror på och förhoppningsvis, när spelarna går fram, så tror de också på att de ska göra mål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!