Här är Luleås dyraste fotbollsklubb

IFK Luleå är stadens dyraste klubb för unga fotbollsspelare. För en 13-åring är årsavgiften i storklubben 900 kronor högre än för en jämnårig i Notvikens IK.

Olika prissättning. Det skiljer hundratals kronor mellan klubbarnas medlems- och fotbollsavgifter. Bilden är från Kurirenspelen tidigare i sommar.

Olika prissättning. Det skiljer hundratals kronor mellan klubbarnas medlems- och fotbollsavgifter. Bilden är från Kurirenspelen tidigare i sommar.

Foto: Thomas Lovgren

Fotboll2017-08-19 09:00

Sporten har gjort en sammanställning av avgifterna i alla ungdomsfotbollsklubbar i Luleå. Sammanställningen visar att det kan skilja hundratals kronor om året mellan de olika föreningarna.

Det är inte den klassiska medlemsavgiften som gör skillnaden. I stället handlar det om de så kallade fotbolls- eller aktivitetsavgifterna som tillkommer utöver medlemsavgiften. Fotbollsavgiften ökar i takt med spelarnas ålder och det är här de stora skillnaderna finns.

I IFK Luleå, som är dyrast i staden, får en 15-åring betala 2 000 kronor i årlig fotbollsavgift. I Luleå Fotboll är motsvarande avgift 1 050 kronor och i Bergnäsets AIK kostar det 700 kronor. Notviken, som generellt sett är billigast, tar ut en fotbollsavgift på 850 kronor för spelare som är 15 år eller äldre.

– Jag förstår att det är skillnader. I en förening som har en elitverksamhet bidrar man som ungdomsspelare till en mindre del av de kostnaderna. Vi har större overheadkostnader, helt enkelt, säger IFK Luleås ordförande Nicklas Larsson.

Larsson syftar bland annat på att IFK Luleå har en avlönad ungdomstränare i form av den tidigare A-lagstränaren Fredrik Waara, som förflyttades till ungdomsverksamheten efter att han fick lämna tränarposten tidigare i sommar. IFK har dessutom flera anställda på kansliet.

– Även om vi har minskat den delen kraftigt när vi förändrar verksamheten. Men alla de här kostnaderna vi har för att bedriva verksamheten i stort måste kanaliseras ut i föreningen. Jag kan tänka mig att det ger de här hundralapparna vi pratar om, säger Nicklas Larsson.

Däremot ska ungdomarnas avgifter inte användas till att betala A-lagsspelarnas löner.

– Vi har en gemensam verksamhet där alla spelare och ledare i IFK Luleå ingår i ett kollektiv. De spelaravgifter vi tar ut från ungdomsspelare ... det finns ingen kalkyl som säger att vi tar en viss procent av de intäkterna till A-lagsverksamheten. Det är till organisationen. Sedan är det sponsorer som ska finansiera spelarlöner.

Det viktiga är att spelarna får valuta för sina pengar, tycker IFK-ordföranden.

– Jag kan tycka att det är orättvist om man som ungdomsspelare i IFK ska betala lite mer, men det vi ska göra är att svara upp väldigt bra. Vi vill ge spelarna de absolut bästa förutsättningarna för att de ska få en bra fotbollsutbildning. Vi kommer inte vara billigast i staden, men vi ska ha den bästa kvaliteten. Det är klubbens absoluta målsättning.

– Men det är en jätteviktig balansgång för IFK Luleå och andra klubbar att hålla nere kostnaderna. Det är den stora styrkan i fotbollen, att det är en billig sport att utöva. Vi måste värna om just det.

Har ni den bästa kvaliteten?

– Att säga "ja, det har vi" känns inte rätt. Vi har en jättebra verksamhet, men vi har säkert också en kvalitet som varierar. Skulle jag säga något annat, då skulle jag hitta på.

Hur ser du på de anläggningar ni förfogar över? Ni är öppna med att ni inte är nöjda med Skogsvallen och Örnäsets IP är inte heller någon världsklassanläggning.

– Visst är det så, men jag har jättestor respekt för de resurser samhället kan uppbringa. Finns det inte resurser måste man vänta in saker och ting. Det hade givetvis varit jättetrevligt om Skogsvallen vore tipptopp och mattan byttes vart sjunde år eller något sådant. Nu är mattan tio år, enligt uppgift, men många klubbar runt om i Luleå har betydligt äldre planer. Jag tycker det blir fel fokus helt enkelt, det är inte materialet som saknas även om man alltid kan önska bättre.

– Sedan är Örnäset för litet och det har vi varit tydliga med att berätta. Nästa år har vi 17 ungdomslag på en sjumannaplan. Det är för lite resurser och IFK Luleås upptagningsområde växer med Kronan. Vi har påtalat det för kommunen.

Men är era avgifter rimliga med tanke på vilka anläggningar ni kan erbjuda?

– Jag tror att det är ledarna, det är där kvaliteten sätts. Visst måste man ha en plan att spela på och är den alldeles för dålig är det ett hinder, men så illa är det inte. Det är mer tillgången som är den stora nyckelfrågan. Nog kan vi bedriva kvalitet på de platser vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!