Gruda: "Kommer visa sig vilka som förtjänat sina poäng"

Tidigare IFK Luleå-mittfältaren Suad Gruda är ny huvudtränare hos konkurrenten Nyköpings BIS. I första hemmamatchen efter sommaruppehållet ställs han mot sitt gamla lag.

"Jag tror att det kommer visa sig när vi har spelat 14–15 omgångar vilka lag som förtjänar sina poäng och vilka som kommer vara i botten", säger Suad Gruda.

"Jag tror att det kommer visa sig när vi har spelat 14–15 omgångar vilka lag som förtjänar sina poäng och vilka som kommer vara i botten", säger Suad Gruda.

Foto: Marcus Langbrandt

Fotboll2020-07-17 13:55

Nyköping tog en efterlängtad seger på bortaplan mot IFK Berga. Grudas lag stod på noll segrar inför onsdagens möte.

– Vi hade en klar ledning, som vi tappar. Det är en fråga om självförtroende, men starkt att vi kommer tillbaka. Grabbarnas första trepoängare och min andra match. Det finns en vilja hos allihop som förhoppningsvis kommer ge oss fler poäng, säger Suad Gruda.

Samma motstånd väntar hans gamla lag, IFK Luleå, på söndag.

– Jag har sett Örebro Syrianska på Rosvalla, då var inte jag tränare. Det är ett ganska dåligt lag. Berga är på samma nivå, ett lag som kommer vara där nere och kan åka ur. Det är oerfarenhet och där det brister. Luleå har en jättebra chans att vinna den matchen, säger tränaren.

Är det överraskande att Örebro har skrapat ihop 12 poäng och är på den övre halvan?

– Absolut. Jag tror att det kommer visa sig när vi har spelat 14–15 omgångar vilka lag som förtjänar sina poäng och vilka som kommer vara i botten. Jag tänker exempelvis på TG, som kommer börja tappa och har tagit lite för många poäng.

När det tre veckor långa sommaruppehållet är över, ställs Suad Gruda mot IFK Luleå i första hemmamatchen. Ett lag som han själv representerade fram till 2010.

– Jag visste faktiskt inte att vi skulle mötas så tidigt. Men det ska bli jäkligt kul, jag har mött dem tidigare när jag har spelat. De är i ganska bra form just nu så vi får hoppas att den inte håller i sig (skratt).

Har du sett IFK Luleå någonting i år?

– Jag kollade när de mötte Karlslund. De hade en tuff start. Men med tanke på hur de spelar så är de förtjänta av de poäng som de spelat ihop. Det har sett ganska bra ut. 

Att bli tränare är ett mål som 28-åringen haft, även under spelarkarriären.

– Jag började min tränarkarriär i februari. Efter att ha varit skadad fram och tillbaka i två år. Jag var assisterande ibland åt Bryan (Clarhaut), som är i Umeå FC nu, förra säsongen. Att det skulle gå så här snabbt visste jag inte, säger han och fortsätter:

– Men klubben har en tro på mig efter det jag har gjort med akademin. Det är så klart ett tufft läge för mig som oerfaren tränare, men jag ser bara möjligheter.

Är det väntat med bottenstrid för er?

– Vi måste vara realistiska med tanke på starten och den trupp vi har. Den oerfarna trupp vi har framförallt. Som vi sedan ska kunna bygga vidare på nästa år. Prio är att hålla sig kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!