Fotbollen inleder satsning på jämställdhet

Nu har Norrbottens Fotbollsförbund fått nog. NFF måste bli jämställt och sätter nu igång sitt största projekt någonsin i frågan. "Det är jättelätt att säga hur klubbarna ska göra, men vi måste först leva upp till det själva och sedan ta det utåt", säger Anna Bogren Dahlberg.

Styrelsen för NFF består av: Erik Bäckström, Bengt Nilsson, Anna Bogren Dalberg, Linda Wiström, Robert Lindström, Sture Wiklund, Henrik Luttu och Åsa Brännström.

Styrelsen för NFF består av: Erik Bäckström, Bengt Nilsson, Anna Bogren Dalberg, Linda Wiström, Robert Lindström, Sture Wiklund, Henrik Luttu och Åsa Brännström.

Foto: NFF

Fotboll2021-11-10 20:57

Hon kommer från Piteå och är nyvald som ordförande för kommittén för utbildning och spelarutveckling.

Traditionellt sett brukar en man sitta på posten.

– Det är jättelätt att ställa krav på andra. Men nu ska vi inom NFF börja uppifrån med oss själva. Det arbetet har inletts i styrelsen och våra kommittéer, säger Bogren Dahlberg.

I en avsiktsförklaring går NFF ut och ställer krav på den egna organisationen och klubbarna.

"Vi inser att det finns svårigheter. Att det finns relationer och arbetssätt som kan vara svåra att förändra. Men, bara för att det är svårt kan vi inte rygga för utmaningen, det kännetecknar inte fotbollen att vara ängslig och räddhågsen. Vi har självklart både modet och handlingskraften att göra det på riktigt nu. Inte bara ”för syns skull”, utan på riktigt. Det är hög tid. Det är rent av övertid. Vi ska bli en fullt ut jämställd fotboll i Norrbotten. Det är det självklara målet", skriver styrelsen.

NFF ska starta 82 projekt för att förbättra jämställdheten inom den egna organisationen.

– Vi ska inte bara hamna i kvotering utan var inbjudande så att även kvinnor vill vara med. Hur kan vi utforma våra styrelser för att lyckas med det? Vilka erfarenheter från fotbollen och privatlivet ska vi titta på som kompetenser? Det är viktigt att vi startar en diskussion. Först hos oss och som sedan förgrenar sig ut i föreningarna.

NFF har avsatt pengar till och med 2024.

Bogren Dahlberg är också chef för Piteå Summer Games.

– Där har vi också mycket arbete att göra. Ett fokus är på kvinnliga domare. Kan vi få domarutbildningar med tjejgrupper att förläggas hit upp? Kan vi använda våra tre kvinnliga elitdomare för att rekrytera fler?

Frågorna är många. Svaren få i dagsläget. Så även inom NFF.

– Det här är en process som tar tid. Men den måste göras. Det är ett helhetsgrepp för att involvera kvinnor som tränare, domare, och i styrelser. Hur ska vi anpassa oss så att det sker?

" Det är viktigt att vi har en rimlig representation av både kvinnor, män, äldre och yngre. Men, det räcker inte. Väl där måste vi ändra på strukturen, vi måste se till att passa bollen. På allvar släppa in fler i arbetet. Låta yngre och kvinnor spela likvärdiga roller när viktiga beslut ska fattas", skriver NFF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!