Försvarsplanen: "Vi ska inte bjuda på Barca-fotboll"

Förra året lärde sig Tomas Eriksson en läxa med Boden. Det blir inga klang- och jubelföreställningar för en nykomling i division 1.

Tomas Eriksson rustar försvarsstyrkorna inför säsongen.

Tomas Eriksson rustar försvarsstyrkorna inför säsongen.

Foto: Herman Öberg

Fotboll2020-05-31 07:00

0–11 på de fyra inledande omgångarna var talande för att steget från division 2 till division 1 var svårt för BBK förra säsongen. Att åka på 0–8 mot Akropolis några veckor senare gjorde inte saken lättare. BBK, som skulle charma division 1 med ett högt presspel och en förvånansvärt fantasifull fotboll för att vara en nykomling, fick tänka om.

Tomas Eriksson tänkte om.

Men det var för sent.

Med IFK Luleå tänker han inte göra om samma misstag.

Om man väljer att se det som ett misstag. Det finns olika teorier om när det är bäst att jobba långsiktigt och när man måste tänka om och tänka på tre poäng i nästa match. Tomas Eriksson säger nu att steget till division 1 var för tufft för att fortsätta spela en spelförande fotboll med den spelartruppen Boden hade. Det var kanske lite naivt. Och han tänker ungefär likadant med den trupp som IFK Luleå har i dagsläget. 

– I den bästa av världar vill jag vara spelförande och pressa högt för att ha kontroll på matchen. Det gick ganska bra 2018 när vi hade ett starkt lag i division 2. Sedan blev anpassningen lite för lång till division 1 och jag fick ändra mig lite där.

Det viktigaste för Tomas Eriksson är nu att den defensiva linjen ska vara lika svår att dyrka upp som ett äkta Franz Jäger.

– Låga försvaret måste fungera. Om vi blir utspridda så blir vi straffade direkt och det har jag med mig till den här säsongen. 

Då ser han ändå IFK Luleås trupp som ännu vassare än BBK:s motsvarighet vid början av förra året.

Alla gillar olika. Men att sälja in en defensiv taktik brukar vara svårare att sälja in till åskådarna än en offensiv.

Fast kanske har Tomas Eriksson den perfekta taktiska coronapitchen om ändå inte är någon som får komma och titta på matcherna.

– Vi ska inte bjuda på "Barca-fotboll". Poängen ska in och det är huvudfokus, säger tränaren och fortsätter.

– Ska vi spela fint eller ta poäng? Det mynnar ut i det – vad vi är ute efter. Det kommer att handla om att ta poäng direkt från första omgången. 

Nu resonerar Eriksson att det bästa sättet för att ta poäng är att hålla det enkelt. Om en spelare känner det minsta osäkerhet med bollen så är det den enkla vägen som förespråkas. 

IFK Luleå ska fokusera på ett positionsförsvar där man hela tiden flyttar laget i förhållande till var bollen är och var medspelarna står, så att man täcker alla ytor på planen. Det kan även kallas för zonförsvar. IFK ska främst täcka de centrala zonerna och låta motståndarna anfalla på kanterna. Den enklaste och kanske bästa liknelsen är hur svenska landslaget väljer att organisera sitt försvar. 

Sedan är grundtanken med IFK Luleås omställningsspel att bollen ska ut på kanterna så fort som möjligt där man med hjälp av två offensiva yttermittfältare och två anfallare snabbt kan såra motståndarna och trycka tillbaka deras lag.

En klassisk 4-4-2.

Ett defensivt utpräglat lag?

– Ett hårt jobbande lag. Vi måste bygga upp en stolthet i att spela försvarsspel. Det ska vara sjukt svårt att göra mål på oss och vi ska jobba stenhårt.

Sedan gäller det att i små steg utveckla spelet. Målet för Tomas Eriksson är ändå att spela som han ville göra med Boden. Högre press. Mer bollinnehav.

– Den långsiktiga planen för IFK Luleå är att gå upp i superettan. Då måste vi utveckla ett spel för att vara med i toppen och då måste vi kunna vara spelförande.

Först ska laget bara hålla sig kvar i serien. Hur det än ser ut.

IFK Luleås trupp

Målvakter: Tomas Adell, Gustav Stålnacke, Filip Lindström. Försvarare: Martin Oscarsson, Isak Abrahamsson, William Olausson, Jakob Johansson-Inga, Fredrik Lundgren, Viktor Nilsson, Pascal Eboussi. Mittfältare: Mamadou Kouyate, Arish Nouri, Islam Burman, Sylvester Simba, Sebastian Vigerbäck, Axel Olsson, Patrick Kpozo, Jonatan Kåreborn, Aime Vaillance Nihorimbere. Anfallare: Karl Åberg, Max Wårell, Patrik Pettersen, Donovan Ewolo, Yassine Assam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!