Det dräller inte av gamla fotbollsspelare som varit verksamma på högsta nivån i Norrbotten och ännu färre är verksamma i någon roll inom sporten.
Odd-Karl Stangnes är ett av undantagen och gör bara sin andra säsong i Sverige. Första året med Kiruna FF blev succéartat med överlägsen serieseger i division 3 och endast ett poängtapp, vilket kom i sista omgången mot tvåan Lira.
– I Kiruna var det vintrigt och mest internmatcher i början där vi inte fick testa så mycket. Men säsongen där blev ändå jättebra och vi gick upp. Man vet inte vad man kommer till och vill införa ett koncept som gjort succé med seriesegrar, säger han.
Fast en fortsättning blev det inte när Kiruna ej kunde erbjuda en heltidslösning och Stangnes valde att söka vidare. 33 mil söderut fanns IFK Luleå som flyttats ned från division 1 och blev norrmannens nya adress.
– Det är så klart att "uppryck" (uppflyttning på norska) är målet med en klubb som IFK Luleå. Ska vi ändra spelstil går det inte över natten utan man får ta det progressivt. Det har varit en process att jobba med presspelet kring hur man agerar. Man ser hur det gjorts i andra klubbar och det har gjorts gradvis över tid så allt efter en tid kommer på plats. Jag har hjärtat hos Bodö/Glimt som är en driftig klubb och reser dit för att få impulser.
Bodö/Glimt är succéklubben i norra Norge från en kommun med lite över 52 000 invånare som inte bara gjort avtryck i hemlandet utan även i Europa. Där gjorde Stangnes flera säsonger som spelare men ska vi ta det från början är det i lilla Skjervöy som rötterna finns. Trots sin ringa invånarmängd på 2 800 (i nivå med Arjeplogs kommun) har de fostrat många elitspelare – däribland Odd-Karl Stangnes.
– Jag debuterade där i tredjedivisionen och fick lite ambitioner i sena tonåren men blev förälder som ung och trappade ner lite. Så jag spelade lite i mellandivisionerna men 1997 fick jag anbud av Bodö/Glimt att köra. Då blev det att flytta med hela familjen när laget var i högsta serien under tre år.
Sedan väntade två år med Osloklubben Lyn och några år med klubbar runt huvudstaden. Det var då Stangnes var aktuell för Boden efter tips från Per Johansson när laget spelade i Superettan. Till slut blev Destin Makumbu den mittback som Boden värvade.
– Det kom ett samtal från Boden och möjligen var det från Ingemar Ek (som han i dag träffar på klubbens kansli) men jag blev kvar i Oslo. Så man vet aldrig och det är som i filmen Sliding Doors – går du till vänster sker en sak och till höger sker en annan.
Spelarkarriären rullade vidare i Norge och blandades med tränaruppdrag. Stangnes blev under 2013 också först i landet med att ha gjort mål i landets nio högsta divisioner – från Eliteserien med Bodö/Glimt till division 8 med Skeids andralag.
– En fotbollsnörd i Troms upptäckte det och sa att jag blir historisk om jag gör mål i division 8. Det var bara att dra på mig skorna som en skojig grej. Fast i höstas blev jag upplyst om att en kille gjort samma sak men i ytterligare en division. Jag har ju fysiken så drar jag till Norge under sommaren och gör mål i en match så är det korrigerat.
Du gjorde en del mål fast du spelade back?
– Ja, jag började som forward men gick gradvis längre ner. Jag var ytterforward och testade nästan alla positioner utom ytterback. Min snabbhet var inte bra nog för att vara ytterback på högre nivå så jag omskolade mig till mittback då jag var kring 25. Jag var rätt liten mittback men spänstig.
Flera norska klubbar har Stangnes hunnit träna och i Kiruna blev spelsättet jämfört med Bodö/Glimt efter deras framgångar på hemmaplan.
– Det är främst i presspel och defensiv struktur där vi gör spelar enligt samma grundprinciper. Det var lite överraskande för mig när jag såg hur Bodö/Glimt och min fotbollsfilosofi var helt identiska. Jag har allt på min dator och det var helt identiskt med mitt arbetssätt men det var från långt tillbaka i tiden. Jag tror på att god struktur defensivt med hög press, frekvens och spelarnas aggressivitet i kombination med spelarnas kapacitet kan räcka för att gå upp från division 2.
Modellen funkade där och kan kanske ge framgång i IFK Luleå?
– Mitt mål är ju det för det är framtidens fotbolls som blir både effektiv och rolig. Det finns inget negativt och visar att en liten klubb i norra Norge kan matcha så många lag nationellt och internationellt. De kan vinna mot Roma som i sin tur kan spela jämnt med alla lag i världen.
Det händer inte ofta att man kan man göra sex mål på Mourinhos lag.
– Nej, det händer inte ofta och Bodö/Glimt slog även Celtic. Det har varit imponerande och man såg i matchen mot AZ Alkmaar hur de var förberedda men slet och krigade ändå. Jag känner deras förre tränare Aasmund Björkan som jobbat i par med nuvarande tränaren Kjetil Knutsen.
Noterbart är att Bodö ligger i höjd med Pajala och har drygt 52 000 invånare i hela kommunen, det vill säga 26 000 färre än i Luleå där elitfotboll för herrar fortfarande är en svårnåelig dröm.
– I Norge är det få av de bästa spelarna som kommer från storstäder. Erling Haaland är från Bryne där många andra är från mindre städer och även bland skidåkare där många kommer från landsorten. Det har också varit tre-fyra stycken från Bodö/Glimt i landslaget.
Vi gjorde en lista på hockeyspelare från länet där var det nästan 50 stycken utomlands och på elitnivå.
– 50 hockeyspelare från Norrbotten?
Fast i fotboll är det bara Simon Marklund på elitnivå och han är i norska andraligan.
– Jaha, det är märkligt men det var några unga från IFK Luleå som dragit till Hammarby och AIK. Det är enklare att attrahera och utveckla spelare med ett topplag och här finns Luleå Hockey som drar till sig spelare. När det inte finns platser försvinner dem.
Stangnes pratar på om att Luleå som stad har potential att nå allsvenskt spel med ett lag sett till storlek och utbud med ett universitet. Han ser en tavla på kansliet med laget som 1970 kvalade sig upp.
– Var det ett år man var uppe? Jag har också hört lite att man tappade en kvalmatch i början på 90-talet. Om jag är den rätta personen vet vi inte men jag är i alla fall tydlig med min fotbollsfilosofi. Sedan får vi se.