Förbjudna övergångarna – barnen byter klubb för tidigt

Fotbollsklubbarna i Luleå är överens: Barn ska inte byta klubb innan de har gått ut grundskolan. Ändå kan Sporten berätta att barn byter klubbar tidigare än så. "Vi vet inte om vi får ihop spelare till ett lag i år", säger en Luleå SK-tränare vars lag har tappat två barn i "förbjudna" övergångar.

Fotbollsalliansen i Luleå har kommit överens om att inte ta emot spelare från andra stadsdelar som fortfarande går grundskolan. Det följs inte alltid.

Fotbollsalliansen i Luleå har kommit överens om att inte ta emot spelare från andra stadsdelar som fortfarande går grundskolan. Det följs inte alltid.

Foto: Bildbyrån/Montage

Fotboll2023-01-31 07:00

Du kan själv tänka dig: Ett lag har fått fram kommunens bästa spelare för en årgång. Laget har ambitiösa utbildade ledare och snacket går. Det är här man ska spela för att bli något.

Då kommer frågan: Får mitt barn spela i er förening?

För att hantera ett sådant scenario har fotbollsklubbarna i Luleås Fotbollsallians klart och tydligt skrivit under på en gemensam överenskommelse: I ett sådant fall ska den mottagande föreningen säga nej. Så länge barnet har ett lag kvar i sitt upptagningsområde ska det barnet fortsätta spela i den föreningen fram till hen går ut grundskolan – om det inte finns särskilda sociala eller andra skäl som ligger bakom en övergång.

Fotbollsalliansens mål är att det ska finnas så många lag som möjligt – så länge som möjligt.

Ändå tappade exempelvis Luleå SK två barn till Bergnäsets AIK förra säsongen.

Bengt Augustsson är ordförande i LSK.

– Vi sa nej till Bergnäset med hänvisning till avtalet.

Barnen tränade med Baik som erbjöd vinterträning. Sedan var de så pass inne i den verksamheten att Baik, enligt Augustsson, tyckte att övergångarna var berättigade.

– Barnen ville, föräldrarna ville och Baik tyckte att det hade gått så lång tid så att de hade kommit in i föreningen, säger Bengt Augustsson.

undefined
Bengt Augustsson, Luleå SK.

Michael Fleuron var motparten i Bergnäset i de här fallen, även om han inte längre är ordförande i föreningen.

– Om man ska följa reglerna så blir det fel. Det kommer finnas sådana exempel varje år. För oavsett vilket regelverk du har så har vi föreningsfrihet i Sverige. Det här är en uppgörelse mellan föreningarna i Luleå för att vi tror på att ha en bredd så länge som möjligt och så många lag så länge som möjligt. Sen kommer det alltid finnas föräldrar och spelare som söker sig någon annanstans av sociala skäl, för att spela i ett bättre lag, för sina kompisar eller många andra orsaker. Det viktigaste är att föreningarnas ordföranden har en kontinuerlig dialog om det här, säger Fleuron.

Samma lag i Bergnäset har tidigare tagit emot spelare från Notviken i samband med att det laget lades ned. Baik har blivit kommunens flaggskepp för årgången.

Michael Fleuron menar att det inte är frågan om rena värvningar. Och att sådant inte görs längre.

– Det är en sak som har blivit annorlunda. Tidigare kunde man säga: "Du, det finns en bra 13-åring i Baik som vi vill ha till vår förening" och så kontaktade man den spelaren. Nu är det tvärtom att det är spelare som ser en bra förening som man vill till.

Eller inte minst föräldrarna. Det är oftast de som trycker på för övergångar, enligt Michael Fleuron.

– Det finns till och med de som säger att de söker hus i ett visst bostadsområde för att barnen ska få byta förening, det är jättesvårt.

Jörgen Ericsson i Sunderby SK är en ordförande som skriver under på att trycket kommer från föräldrar.

– Det är ofta relaterat till att föräldrarna vill att barnen ska komma till den bästa miljön av alla universums miljöer, säger Ericsson.

undefined
Michael Fleuron, Bergnäsets AIK.

Bengt Augustsson i Luleå SK tycker att Fotbollsalliansens överenskommelse är bra och att den följs i de allra flesta fallen. Lira BK, Gammelstads IF, IFK Luleå, Luleå Sportklubb, Notvikens IK, Luleå Fotboll, Bergnäsets AIK, Sunderby SK, Rutvik SK och Alviks IK har alla skrivit på det här och tror på att barn ska stanna i föreningen i närområdet så länge som möjligt. 

– Utan det här är jag övertygad om att det skulle vara mycket, mycket rörigare. Det är bättre att ha ett avtal än att inte ha det, säger Bengt Augustsson.

Och Augustsson vill inte att någon skugga ska falla över Bergnäset. För det är knappast första föreningen som lockar till sig ivriga föräldrar eller barn som vill byta klubb. Det har säkert hänt att även LSK har tagit emot spelare som kan tolkas som "värvningar". Eller?

– Jag kan inte peka på något fall nu, men jag skulle inte vara förvånad om det har hänt, säger Bengt Augustsson.

Sporten har pratat med en av föräldrarna som tog sitt barn från Luleå SK till Bergnäset. Anledningarna var flera. Och goda, tycker föräldern.

– Men jag är ändå inte så naiv att jag inte kan fundera på om de hade tagit emot mitt barn om hen inte var lika duktig som hen faktiskt är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!