Extremresan i division 1 – längsta i svensk herrfotboll

Resan mellan Kalmar och Luleå är det en längsta i svensk herrfotboll den här säsongen. Men Bergas tränare vill flytta fokus. "Vi vet ju att den har legat där sedan säsongen började", säger lagets tränare Tommy Berg.

Berga reser 131 mil enkel väg till Luleå.

Berga reser 131 mil enkel väg till Luleå.

Foto: LENNART MÅNSSON

Fotboll2020-07-18 16:05

Efter åtta spelade omgångar i division 1 norra har IFK Berga inte tagit en poäng och parkerar på sista plats i serien.

Nu reser de 131 mil enkel väg för bortamatch mot IFK Luleå, som spelas på söndag.

Resan är den längsta i svensk herrfotboll den här säsongen.

– Vi tog bussen upp till Stockholm vid nio i morse (lördag). Sen flyger vi upp till Luleå och är framme vid 19 i kväll, säger Bergas tränare Tommy Berg.

Men han vill inte fokusera på den långa resan mellan Kalmar och Luleå.

– Det är framför allt de utifrån som tittar på den, hur lång den är. Vi vet ju att den har legat där sen säsongen började. Att vi kan få flyg halva vägen istället för buss hela som mot Umeå gör det till en jättefördel och känns inte så jobbigt, säger Berg.

I omgång tre ställdes Kalmarlaget mot Team TG på bortaplan, och då åkte de buss.

– Det var tufft. Det satt i både upp och ner. Då kände man att det var riktigt tufft. Sen sak jag inte säga att vi lägger matchen på den. Men då märker man att, om vi ska bussa till Luleå med. Då blir det riktigt tufft. Nu fick vi loss flyg. Även om det har varit tufft här under corona.

– Det var det vi pratade om när vi kom i mål i Umeå. ”Fan, ska vi göra det här den sista biten också”. Det hade varit tufft. 

Bergatränaren undviker att skylla på långa resorna i och med åtta raka förluster i inledningen.

– Det är här vi har hamnat med resorna. Det får vi ta. Sen får vi göra det. Jag kan inte på något sätt, även om vi har haft det tufft borta, säga att det hänger ihop med resorna. Det handlar nog mer om att vi i början var ovana och bommade någon matchplan. För varje match kommer vi närmare att träffa allt på en gång. Då har det fortfarande sett bra ut i delar av matcher.

Den senaste i raden av förluster för Berga kom i onsdags, mot Suad Grudas Nyköpings BIS.

Då tog Kalmarlaget först igen ett 0–3-underläge till 3–3, och tappade sedan segern på övertid.

– Matchen är väl jättebra egentligen fram till deras första mål. Då aktiverar vi dem i djupled och skapar en hel del målchanser. Sen åker vi på en fast situation och får den här mentala dippen i några minuter och släpper en direkt igen. Då har vi 0–2 i paus. I andra halvlek är vi lite segstartade i början, första kvarten. Då hänger de en frispark. Sen gör vi lite skiften i spelet och får lite mer press på dem. Då har vi ett friläge i 90:e och de har ett i 93:e. Vi bommar och de sätter. Då är det partystämning på den bussen och gravstämning i vårt omklädningsrum. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!