Boden, mitten av 70-talet. Framför en tv-apparat i en lägenhet vid Luleåvägen sitter en pojke och ser Everton spela mot Manchester United. Dave Thomas gör mål för Everton. Mickey Thomas gör mål för United. Där föds ett intresse för engelsk fotboll i allmänhet och Everton i synnerhet som aldrig kommer att försvinna. Nu har Per Malmqvist Stolt skrivit en bok om Tipsextramatcherna, om lagen, profilerna och händelserna som vi nästan – men inte riktigt – kommer ihåg.
För under författandet upptäckte Malmqvist Stolt att man inte ska lita på minnet.
– Jag har gått igenom alla Tipsextramatcher som sänts, och under den perioden visades inget möte mellan United och Everton. Den match jag trodde var den första jag såg måste rimligtvis ha varit två olika matcher. Men så funkar ju minnet. Jag minns i alla fall fortfarande Dave Thomas nedrullade strumpor, säger han.
Vilken är den bästa match du verkligen sett, då?– Hoff, det är svårt, sånt där. Det finns ju så många. Jag kommer inte ihåg så mycket av den där matchen som West Bromwich vann över United med 5–3, som ofta nämns som den bästa i Tipsextrahistorien. Tottenham vann över Luton med 4–2 nån gång på 80-talet, jag minns inte exakt årtal. Det var en fantastisk match.
29 november 1969 började programmet Tipsextra sändas i SVT. Wolverhampton slog Sunderland med 1–0 och brittisk fotboll glidtacklade sig in i den svenska folksjälen. Sedan dess har ekivokt korta shorts, leriga vinterplaner och fluffiga polisonger varit en del av vårt kollektiva medvetande.
– Är det något som följt med mig hela livet så är det ju engelsk fotboll – och så är det för många människor. För mig och mina barndomskompisar är det här fortfarande det gemensamma kittet, det vi snackar om när vi träffas, säger Malmqvist Stolt.
Hur blev Tipsextra så stort?– Det fanns ju inget annat! Det existerade ju inte direktsänd fotboll på den tiden. Sen byggde mycket Tipsextras storhet på längtan, inte ens de populäraste lagen visades ju mer än två, kanske tre, gånger på en säsong. Där satt man och hoppades att ens lag skulle visas, det var en uppdämd längtan och där hade Tipsextra sin storhet.
Det är inte helt utan nostalgi som Per Malmqvist Stolt berättar om fotboll.
– Jag tycker att den där tiden är överlägset roligast att berätta om. De bisarra pengarna gjorde sitt intåg i brittisk fotboll under 90-talet och sedan dess har det ju bara eskalerat. Det har blivit mer show, mer en cirkus, många jag känner åker hellre på matcher i lägre divisioner. Dels är det lättare att få biljetter utan att bli skinnad, dels är det mer på riktigt.
Utveckla.– Det var mer närhet förr i tiden och på det sättet är det i någon mån fortfarande i de lägre divisionerna. Spelarna gick ut på puben efteråt, de snackade med fansen, det existerar ju inte i Premier League nu. De båda världarna har fjärmats från varandra.
Publiken har förändrats.– Exakt. Minst en gång om året åker jag till Liverpool och ser Everton, senast surrade jag med taxichaffisen som körde oss från flygplatsen. Han hade haft årskort men hade inte råd längre, arbetarklassen ser ofta matcherna på puben istället. Förr i tiden var det långt ifrån ovanligt att de flesta åskådarna tjänade mer än spelarna, trots att det bara var vanliga arbetare. De båda världarna låg närmare varandra då.
Det var…– Det var definitivt bättre förr. I alla fall på det här planet.