Enquist om takgränsen: "Olyckligt"

Publik kan vara tillbaka på idrottsarenorna den 1 oktober. Men det blir med direktiv om ett visst tillåtet antal åskådare.
–Det tror vi är olyckligt, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll.

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll. Arkivbild.

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2020-08-21 12:35

Presskonferensen med kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) "markerade starten på en möjlig väg", anser Mats Enquist.

Å andra sidan hävdar generalsekreteraren för Svensk elitfotboll (SEF) att det fortfarande är många frågor som måste lösas.

En sådan kretsar kring Dambergs uttalande om att Folkhälsomyndigheten (FHM) ska återkomma med ett tak, ett maximalt antal tillåten publik, för evenemang.

– En av grejerna som vi tycker är viktiga är att man gör lösningar som inte baseras på absoluta tal. För det är nog det minst begåvade man kan göra i det här läget, säger han.

"Kaos"

TT: Vad menar du?

– Damberg nämnde det vid ett tillfälle, att Folkhälsomyndigheten ska sätta någon takgräns på hur stora sammankonsterna kan vara. Det tror vi är olyckligt därför att om man sätter en gräns för lilla Idrottsvallen i Bälinge så skulle de ha oerhört svårt att hantera 1 000 personer. Det skulle bli kaos. Men skickar du in 1 000 personer på Friends arena kan vi göra så att de knappt kan ropa till varandra.

"Dialog"

Enquist hoppas därför att SEF blir delaktiga i dialogen som han anser kommer att krävas får att få fram ett passande regelverk kring publikfrågan, som i dagsläget planeras att träda i kraft den 1 oktober.

Och där har han redan plockat fram tre utgångspunkter: smittskyddsläget, arenorna och typen av evenemang.

– Alla de här faktorerna behöver man väva ihop för att kunna sätta nivån. Till den här matchen på Friends kan man vara så här många människor – och ändå uppfylla alla smittskyddskrav. På en annan arena kanske man ska vara färre personer för att det helt enkelt inte går att ha fler, säger Enquist.

– Mycket återstår men jag är tillbaka i det, att det här känns som ett genombrott. Nu börjar en resa och sedan får vi se var den slutar någonstans.

Publikfrågan är en ödesfråga för fotbollen. Många klubbar lider ekonomiskt och i juni rapporterade Dagens Nyheter att herrallsvenskan riskerar förlora 400 miljoner i publikintäkter om hela säsongen spelas utan åskådare.

Vissa damallsvenska klubbar släpper sedan en tid tillbaka in upp till 50 åskådare på sina matcher.

Fakta: Första allsvenska matcherna som kan få publik

Allsvenskan: 3 oktober: Häcken–Falkenberg, Örebro–Elfsborg, 4 oktober: Hammarby–Djurgården, Mjällby–Helsingborg, Östersund–AIK, Göteborg–Varberg, Norrköping–Sirius, Kalmar–Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!