"Tror inte folk tänker på hur mycket vi tränar"

Piteå kan stoltsera med tre kvinnliga elitdomare i fotboll. Nu laddar Tess Olofsson, Sara Wiinikka och Eva Svärdsudd för en ny säsong – med hårt jobb som grund. "Jag tror inte folk tänker på hur mycket vi tränar", säger Svärdsudd.

Eva Svärdsudd, Tess Olofsson och Sara Wiinnikka är tre elitdomare i fotboll som alla är bosatta i Piteå. Därmed har de också blivit goda träningskompiar.

Eva Svärdsudd, Tess Olofsson och Sara Wiinnikka är tre elitdomare i fotboll som alla är bosatta i Piteå. Därmed har de också blivit goda träningskompiar.

Foto: Andreas Elvstrand

Fotboll2022-03-02 09:00

Eva Svärdsudd är den äldsta av Piteåborna som dömer fotboll på elitnivå, men också den minst rutinerade. Kommande säsong blir 38-åringens första som ordinarie i damallsvenskan. 

– Det ska bli jättekul, säger hon. 

Jämfört med Tess Olofsson och Sara Wiinikka är Svärdsudd lite av en "late bloomer" i domarsammanhang. Därför har hon heller inga egentliga drömmar om att få kliva ut på den internationella scenen. 

– Jag förstår att min ålder nog inte är till min fördel, men jag väldigt nöjd med dit jag kommit nu. Sedan vore det kul att få chansen som fjärdedomare internationellt någon gång, men det är inget mål jag har. 

I stället ser hon fram emot att etablera sig på högsta nivån i Sverige. Då passar det naturligtvis bra att det finns andra elitdomare i trakten hon kan lära sig av – men kanske framför allt träna med. 

– Sedan Tess flyttade hit upp har vi tränat tillsammans alla tre. I stället för att köra alla pass ensam har det verkligen blivit en superboost, tycker Eva Svärdsudd. 

Den här tiden på året ligger stort fokus på att bygga snabbhet. 

– På sommaren blir det mer planövningar. Då tränar vi mer riktningsförändringar och intervaller, säger Sara Wiinikka. 

35-åringen kommer ursprungligen från Tornedalen men har varit bosatt i Svensbyn sedan 2005. 

– Mitt första år i Piteå spelade faktiskt jag och Eva fotboll tillsammans i Munksund, minns hon. 

Nu har båda lagt sina spelarkarriärer bakom sig sedan länge. Alltjämt tränar de kanske hårdare än någonsin. 

– Vi kör sex dagar i veckan. Det är lika mycket som fotbollslag (på elitnivå) håller igång. Jag tror inte att folk tänker på hur mycket vi tränar eller hur mycket tid vi domare lägger ner, säger Svärdsudd. 

Ofta handlar det dessutom om mindre åtråvärda träningstider. 

– Som domare får man anpassa sig ganska mycket, förklarar Wiinikka. 

– Om man ska träna på en fotbollsplan får man boka tider då inte fotbollslagen är där. Därför blir det många tidiga morgnar, men om man jämför med många domarkollegor runt om i landet har vi goda träningsmöjligheter här uppe. 

Under vintern underlättar inte minst tillgängligheten till fotbollshallen Arena Norrstrand och friidrottshallen PiteEnergi Arena. Och för det är kanske ingen gladare än Tess Olofsson – som efter en skada är extra mån om att komma i bra form. 

34-åringen, som är inflyttad Piteåbo från Malmö, slet av hälsenan under en match i Superettan ifjol och blev utburen på bår. 

Sedan dess har vägen tillbaka – med både operation och gips – varit lång. 

– Det enda jag tänkt på är att komma tillbaka så fort som möjligt och att framför allt komma tillbaka hel, alltså till samma nivå som jag har legat på innan. För det är klart att en sådan skada påverkar ens snabbhet och explosivitet, påpekar hon. 

Samtidigt har tankarna på dam-EM 2022 och dam-VM 2023 snurrat litegrann i bakhuvudet. Olofsson finns med på kandidatlistan över domare till båda mästerskapen. 

– Än så länge är jag i alla fall inte bortgallrad. De (FIFA) kommer att fatta beslut inom de närmaste månaderna. 

Tidigare har Tess Olofsson dömt internationella världsmästerskap för juniorer, men aldrig för seniorer. När hon nu gjort comeback efter skada tänds hoppet igen. 

– För mig kommer våren att handla om att göra matcher och prestera. Då kanske det finns en möjlighet. 

-

-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!