Lika tråkigt som väntat kom beskedet att världens största fotbollsturnering, Gothia Cup i Göteborg, tvingas ställa in i år igen på grund av coronapandemin.
Vad tänker ni om det?
– Det känns skittråkigt förstås, jag tränar själv ett flicklag och vi hade planerat åka i sommar, säger Anna Bogren Dalberg.
Hur påverkar beslutet PSG?
– För oss påverkar det inte direkt. Ett normalår brukar ett 30-tal utländska lag, bland annat från Mexiko, åka runt på olika cuper som PSG, Gothia, Dana och Storsjöcupen. Men det var inte aktuellt i år.
Gothia Cup skulle ha spelats 18-24 juli. Tre veckor tidigare, 2-4 juli, är det meningen att Piteå Summer Games ska avgöras.
Känslan just nu?
– Som restriktionerna är just nu går det förstås inte. Men vi har inte gett upp, vi får vänta på beskeden under de närmaste veckorna innan vi tar ett beslut. Vi följer såklart alla restriktioner, ansvarsbiten är ju trots allt viktigast i denna pandemi.
Ett normalår lockar PSG ungefär 800 lag, men det är en omöjlig siffra nu. Istället arbetar organisationen med olika scenarier – 200, 400 eller 600 lag.
Det som ligger närmast till hands är den minsta varianten med 200 lag.
Hur skulle det se ut?
– En turnering utan boende på skolor, alltså bara med lag som kan sova hemma och åka till Piteå varje dag.
Men det innebär en ekonomisk förlust?
– Ja, men det blir ett underskott oavsett vad som händer. Vi måste jobba parallellt med ekonomin hela tiden för att försöka dämpa en förlust. Vi måste göra allt, det går inte bara att lägga sig ner och dö.
Just nu är det hög smittspridning som en baksmälla efter påsken. Hur det ser ut om några veckor vet ingen.
– Det är omöjligt att veta hur det blir just nu, men vi har som sagt tid på oss än. Styrelsen har sagt att det måste tas ett beslut i maj, kanske i mitten, men vi kan absolut inte vänta längre än så.
Piteå Summer Games startade 1990 med 169 lag från tre nationer. PSG har avgjorts årligen med undantag för 2020 och brukar locka totalt 38 000 besökare till Piteå inräknat spelare, ledare, föräldrar och övriga inblandade.
Frågan är vad som händer 2022 då allt förhoppningsvis är som vanligt igen.
– När allt blir möjligt igen känns behovet omättligt. Då kan utmaningen bli den motsatta, det kan mycket väl bli ett rekordår med fler lag än någonsin 2022.