Efter domarkarriären: Jonas Eriksson kör gasen i botten

Han driver fyra gym, han är med i SVT-programmet Draknästet, han är studioexpert i fotbollsändningar och för en vecka sedan släppte han en bok och är involverad i tiotalet bolag. På måndag dyker dock Jonas Eriksson upp i sin hemstad Luleå för en föreläsning.

Jonas Eriksson har många järn i elden. För en vecka sedan släppte den förre VM-domaren sin debutbok och på måndag ska han föreläsa i Luleå.

Jonas Eriksson har många järn i elden. För en vecka sedan släppte den förre VM-domaren sin debutbok och på måndag ska han föreläsa i Luleå.

Foto: TT/Montage

Fotboll2021-10-22 17:00

Luleåsonen Jonas Eriksson, som numera bor med sin familj i Sigtuna, har inte lagt sig på sofflocket sedan han pensionerade domarpipan 2018 – tvärtom. Han har fullt upp, så att säga.

– Jag får lite ont i magen när du berättar om allt jag gör. Men. Jag tycker om att ha mycket att göra och kickar på att det händer många olika saker. På så sätt är jag är privilegierad och får jättemycket förfrågningar, säger Jonas Eriksson.

Det finns ingen rädsla att det kan bli för mycket?

– Ja, det är klart. Den respekten får man alltid ha. Man får tänka på vad man gör och senaste veckorna har det varit jättemycket. Men jag är duktig på att hålla igång med min egen träning fortfarande och kör sex gånger i veckan. Men jag har faktiskt blivit bättre på att tacka nej också, säger han.    

Eriksson är ständigt aktuell och under den senaste veckan har det varit extra mycket runt honom. Han har nämligen släppt boken Korthuset: En domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen.

– Det var extrem utmaning att skriva en bok eftersom jag inte har gjort det tidigare. Med det är kul att göra nya saker, det enda som kan hända är att man eventuellt misslyckas och då får man prova på det igen, säger Eriksson. 

Men det är inte enbart för boksläppet han är i Luleå på måndag. I ett samarbete med IFK Luleå, som är Erikssons moderklubb, kommer han föreläsa i regionhusets sessionssal.

– Boken är en sak så klart men det kommer inte enbart handla om fotboll och när jag dömde Ronaldo, Zlatan och Messi och det där. Det kommer även handla om ledarskap och hur min domarkarriär har hjälp mig att leda företag, säger han och fortsätter:

– Jag ville gärna göra den här föreläsningen tillsammans med IFK Luleå och de intäkter som den genererar kommer tillfalla föreningen. Det är kul att ge tillbaka något till moderklubben.   

Under sin blixtvist i Luleå kommer Eriksson även hinna med att gästa podcasten Fotbollsfredag. Ett avsnitt som kommer publiceras fredag 29 oktober.

Där tackade du inte nej?

– (Skratt) Precis. Det är bra att köra en podd även om det är på lokalnivå, det är alltid uppskattat. Allt som görs på riksnivå vill man också ha på lokalnivå. Man vill höra snacket, och intervjuer alltid, säger Jonas Eriksson.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!