Efter arvet från Leif: Ungdomarna får spela gratis

I sitt testamente var Leif Tapani tydlig med att hans tillgångar ska gå till Assi IF. Klubben har därmed fått över 800 000 kronor och beslutat att använda en del av tillskottet till att låta alla ungdomar spela gratis.

Leif Tapani

Leif Tapani

Foto: Norr media

Fotboll2021-04-25 07:00

Under sommaren 2016 skrev Leif Tapani, som var klubbens allra största supporter, ett testamente. Han hade inga arvsberättigade släktingar och ville att hans tillgångar skulle gå till Assi IF.

Den 2 januari 2020 gick Leif Tapani bort efter en kort tids sjukdom, 69 år gammal. Klubben har nu fått 838 000 kronor plus försäljningen av huset han ägde i Risögrund. Styrelsen är tacksamma för pengarna och har beslutat att ungdomarna i verksamheten i åldrarna 6-15 år ska vara helt avgiftsbefriade. Det gäller tillsvidare och var en önskan från Leif som var mycket mån om alla ungdomar som representerade föreningen.

– Det känns jättekul att vi kan erbjuda det. Det har alltid varit en målsättning och nu när vi fått chansen kan vi göra det. Leif har alltid vurmat för ungdomsfotbollen, säger Torbjörn Lahti, ordförande i Assi.

– Vi kommer också att sätta pengar i fonder och göra ett Leif-pris som ska delas ut i hans anda. Vi har inte bestämt något mer ännu, nu ska vi först göra det han ville vilket är att sätta hans gravsten på plats. 

Ja, det finns också skyldigheter för föreningen i samband med arvet. Assi IF har ansvar att införskaffa en gravsten och sätta den på plats. Den är beställd och kommer så fort tjälen släppt i marken att sättas dit. Leif Tapanis andra önskan var att föreningen ska vara gravrättsinnehavare för familjegraven i 25 år vilket Assi IF gått med på.

– Det var hans vilja, så då gör vi det. Han har varit en stor supporter till oss under många år. Han var härlig, säger Torbjörn Lahti.

Assi IF har i dag ett flicklag, ett nybörjarlag och ett damlag. Hösten 2019 tog klubben beslutet att dra sig ur elitettan grund av brist på egenproducerade spelare. Idag spelar damlaget i division 2. 

– Intresset har sjunkit, speciellt på pojksidan. Vi är en liten by och har ingen skola längre, det är då man tappar ungdomsfotbollen. Ungdomarna samlas på tätorten istället och det blir jättesvårt att bedriva fotbollen här. En gång i tiden fanns det en skola här med 130 elever och då var det en helt annat sak. Det är tråkigt att det blivit så.

Assi IF har tagit ett omtag för att bygga upp föreningen igen och pengarna från Leif kommer väl till användning. 

– Det är det vi håller på med nu med nybörjargrupper och försöker hitta bra ledare. Det är ingen idé att börja med äldre för då måste vi ta från andra lag i närheten. Det är ingen mening att plocka spelare mellan varandra, det viktigaste är istället att få så många som möjligt att börja spela fotboll. Vi börjar från de yngsta, säger Lahti. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!