Norrbottniska fotbollsföreningar har genom åren haft en fin tradition att skicka sina äldre ungdomslag ner till Göteborg för deltagande i världens största fotbollsturnering Gothia Cup.
Totalt i Gothia Cup är det 1191 pojklag jämfört med 463 flicklag. Men i Norrbotten är det alltså tvärtom där flicklagen dominerar med 17 flicklag mot grabbarnas sex lag.
– Generellt sett står sig flicklagen bättre i konkurrens här uppifrån än vad pojklagen gör, vilket kanske innebär att pojklagen kanske väljer lokala cuper med inte lika tuff konkurrens, säger förbundsutvecklaren på Norrbottens fotbollförbund, Andreas Eriksson.
I Norrbotten är det enligt Eriksson i runda slängar lika många pojkar och flickor som är licensierade från det året man ska fylla 15 år.
– Vi i Norrbotten är ett distrikt som går mot strömmen i Sverige. De flesta distrikt tappar på dam- och flicksidan men vi ser absolut inga sådana tendenser här uppe, säger Eriksson och tillägger:
– Man har gjort en stor inventering i Sverige där man ser att många tjejer slutar men den effekten har inte vi.
Men det är ingen slump att flicklagen från länet dominerar numerärt i Gothia Cup. I seriespel i flickor 17 finns sex norrbottniska lag med i SM-serien Norra Norrland. På pojksidan finns förvisso också lag från Norrbotten i pojkar 16 och 17 men det är efter det som problematiken börjar på pojksidan, menar Eriksson.
– Vi har lite tungt att få de allra äldsta pojklagen att fortsätta. Många går tyvärr in i seniorfotbollen för tidigt, säger han.
Någon bredd på juniorfotbollen på pojksidan i Norrbotten finns inte längre. Backar vi bandet 20 år så hade i stort sett varje förening i de större städerna och orterna ett juniorlag på pojksidan. Så ser det inte ut idag.
– Det är roligt att klubbar har kommit igång med U16 och U17 i de nationella serierna även på pojksidan men samtidigt blir det på bekostnad av distriktsfotbollen, säger Eriksson.
Han fortsätter:
– Men ska vi få killar som väljer fotbollen i konkurrens med hockey och basket så behöver vi ha det alternativet för att sporra dem.
Men utarmas inte bredden i de mindre föreningarna då?
– Visst, så är tendensen. Vi tappar bredden i distriktsserierna på pojksidan, säger Andreas Eriksson.
Men på flicksidan blomstrar det.
Är det Piteå-effekten?
– Visst har det att göra med Piteås framgångar. Att ha elitfotboll i sin närhet är oerhört viktigt för att ungdomarna ska fortsätta har en studie visat. Nu måste man ner till Sundsvall som kille för att se elitfotboll och där har tjejerna helt andra förutsättningar, säger Andreas Eriksson.