Beslutet – det blir en drömarena för fotboll i Piteå: "Jättelyft"

Drömmen slog in. Piteå Kommun har tagit beslutet att bygga en toppmodern elitarena för fotboll på LF Arena: "Vi gör ett jättelyft för att vi ska kunna fortsätta bedriva elitfotboll i Piteå" säger kommunalrådet Patric Lundström.

Sara Eriksson, Asla Johannesen och Maja Green i Piteå IF kan jubla idag över beslutet att en ny arena ska byggas för elitfotboll i Piteå. Kommunalrådet Patric Lundström är också nöjd över beslutet.

Sara Eriksson, Asla Johannesen och Maja Green i Piteå IF kan jubla idag över beslutet att en ny arena ska byggas för elitfotboll i Piteå. Kommunalrådet Patric Lundström är också nöjd över beslutet.

Foto: PT / Piteå Kommun

Fotboll2024-06-26 16:38

Kommunfullmäktige tar precis tagit beslut om den strategiska planen för 2025-2027 och årsbudget 2025. Och där antogs förslaget från Kultur, park och fritid om den nya elitarenan som Sporten tidigare berättat om.

Ett riktigt drömbesked till Piteås fotboll och idrottsliv.

– Det känns otroligt roligt att kunna möta upp det behov som finns. Bekymret idag är att vi har en massa dispenser för att ens spela elitmatcher på LF Arena och till slut går det ju inte längre, säger Patric Lundström (S).

Hur viktigt är det för Piteå som kommun att ha ett lag i landets högsta fotbollsserie?

– Otroligt viktigt, det sätter ju Piteå på kartan om och om igen när vi är det enda laget norr om Stockholm i damallsvenskan. Och det är ju fantastiskt att laget kan prestera på den nivå som de gör med tanke på förutsättningarna de har idag, säger Lundström.

Det blir en investering på ungefär 83 miljoner kronor där projektering och upphandling ska ske under 2025 för att sedan bygget ska inledas 2026 och avslutas 2027.

Var det ett svårt beslut?

– För oss i majoriteten med S och centern var det lätt att komma fram till att vi skulle göra den här satsningen. Vi ser att vi har utrymme att göra det och har dessutom höjt nivån i vår totala investeringsbudget som nu ligger precis över 400 miljoner kronor. Vi har otroligt mycket som behöver göras totalt sett då även inflation och byggpriser har stigit.

LF Arena kommer att förvandlas till en toppmodern idrottsplats som helhet med ännu en ishall och även ny infrastruktur kring området.

– Det blir en fantastisk arena med bättre trafiksituation och säkerhetstänk och allt annat. Vi har bland annat löst in en fastighet för att skapa en större parkering och dessutom frigörs ett område med mark på bortre kortsidan där det går att göra ytterligare saker i framtiden.

Ishallen projekteras i år för att byggas 2025 och 2026.

– Jag kan inte exakt detaljplanen just nu men jag hoppas att det kan finnas samordningsvinster i och med att ishallen och fotbollsarenan ska byggas ungefär samtidigt.

Under byggtiden kan dock matcher för Piteå IF att behöva spelas på annat ställe, något som förstås är oundvikligt.

– Där får vi se till att hitta andra lösningar helt enkelt, säger Patric Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!