Bättre spel och fler chanser – ändå föll Piteå: "Riktigt surt"

Piteå hade bättre spel och fler chanser. Ändå föll laget hemma mot Linköping med 0–2. "Det känns riktigt surt idag med tanke på hur matchen var" säger Olivia Holm som ser fram emot en välbehövlig semester.

Ásla Johannesen tar sig för huvudet av frustation när bollen inte ville in för hemmalaget. Sedan satte Linköping de två heta chanser som laget skapade.

Ásla Johannesen tar sig för huvudet av frustation när bollen inte ville in för hemmalaget. Sedan satte Linköping de två heta chanser som laget skapade.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Fotboll2024-07-05 22:02

Sista matchen före ett långt uppehåll ville förstås Piteå ha en trepoängare på LF Arena. Och PIF gjorde det mesta bra – utom mål. Samtidigt var Linköping supereffektivt och satte de två lägen laget hade i andra halvlek.

– Första halvlek var en av våra bästa i år, vi kontrollerade deras anfall och vann bollen högt och skapade lägen, säger Olivia Holm och fortsätter:

– Sedan i andra får de sitt första mål efter ett konstigt domslut, det kändes riktigt surt när vi hade flowet. Sedan får de ett till så vi fick jobba i motvind men vi slet hårt hela matchen och saknade bara det lilla sista för att få kvalitet i avsluten.

Så är det. Målen avgör förstås, men trots förlusten var det varken fel på inställning eller prestation i hemmalaget.

undefined
Piteå IF DFF - Linköping FC, Ellen Löfqvist.

– Arbetsinsatsen är helt enorm, vi gör mycket som är bra idag. Men när de väl får chansen är de skickliga, det får vi ge dem. Och det saknade vi idag, att vara vassare i de avgörande momenten, säger tränaren Stellan Carlsson.

Ni tar er väldigt ofta in i straffområdet. Men sedan tar det stopp?

– Ja, vi är ett av de lag med flest "touches in the box" som det heter, men det gäller att omvandla det så att det genererar fler mål. Vi får ladda om till hösten och försöka göra den delen bättre, säger Carlsson.

undefined
Piteå IF DFF - Linköping FC, Josefin Johansson mot Vilma Koivisto.

Linköpings ledningsmål sved även för honom.

– Surt när vi åker på ett mål som för mig är en tydlig nedsläppssituation. Nu ger domaren bollen till dem, spelet vänder och de gör 1–0.

Nu väntar drygt sju (!) veckor långt matchuppehåll för Piteå IF.

Hur känns det med semester, Olivia?

– Jag hade hellre avslutat med vinst men det blir ändå skönt med ett välbehövligt uppehåll. Jag har aldrig varit med om ett så tufft schema, så nu är det dags vila upp kroppen för att komma med ny energi i höst. Vi har ändå lyft oss nu i slutet så vi kommer till hösten med en god känsla.

undefined
Piteå IF DFF - Linköping FC, Moa Öhman

Planer framöver?

– Det blir en vecka i Kroatien, sedan hemma med familj och vänner

Trots att det blåst motvind i seriespelet är Stellan Carlsson väldigt stolt över insatsen laget har gjort.

– Vi har haft det mest påfrestande matchschema som jag varit med om under mina 13 år och vi har varit borta och rest 22-23 dagar på mindre än tre månader. Spelarna har gjort det makalöst bra och vi måste komma ihåg att vi har tagit guld i svenska cupen, det är helt otroligt.

Till hösten väntar ett enklare spelschema med fler hemmamatcher för PIF.

undefined
Piteå IF DFF - Linköping FC, Josefin Johansson.
Så spelade PIF

Startelvan: Moa Öhman – Ronja Aronsson, Ellen Löfqvist (ut 58), Faith Ikidi Michael, Selina Henriksson (ut 58) – Olivia Holm, Josefin Johansson – Cecilia Edlund (ut 67), Asla Johannesen (ut 72), Sara Eriksson – Saga Swedman (ut 67).

Avbytare: Wilma Carlsson (in 58), Emma Åström (in 67), Anam Imo (in 67), Maja Green (in 58), Emma Viklund (in 72), Matilda Ekblom (spelade ej).

Målen: 0–1 (54) Michelle De Jongh, 0–2 (70) Cathinka Tandberg.

Publik: 859. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!