Bara oavgjort för stjärnspäckade Spanien

Flera av favoriterna i herrarnas OS-fotboll åkte på rejäla smällar i sina första matcher. Stjärnspäckade Spanien fick trots ett stort spelövertag bara 0–0 mot Egypten och för både Frankrike och Argentina blev det tunga förluster.

Spaniens Pedri och Egyptens Taher Mohamed under OS-premiären som slutade 0–0.

Fotboll2021-07-22 11:31

I Spaniens OS-trupp finns inte mindre än sex spelare från Luis Enriques gäng som tog sig till EM-semifinal tidigare i sommar. Bland de som representerar La Roja på nytt finns bland andra 18-årige Barcelonatalangen Pedri samt Leipzigs Dani Olmo och målvakten Unai Simon, Athletic Bilbao.

Men trots det, och trots ett spelmässigt övertag som bland annat uttrycktes i 62–38 procent i bollinnehav, fick laget inte hål på Egypten. Spanien hade svårt att ens skapa ordentliga målchanser mot det väl försvarande motståndet.

Med en kvart kvar att spela fick Spanien ett jätteläge att ta ledningen genom en frispark strax utanför straffområdet. Men Wolverhamptons Rafa Mir lyckades inte ens få bollen på mål utan fick se den flyga högt, högt över och det var nog långt ifrån den inledning som spanjorerna hoppats på.

Två spelare skadade

Inte blev det bättre av att två spelare, Dani Ceballos och Oscar Mingueza, tvingades avbryta matchen med skador.

– Vi måste avvakta och se hur båda spelarnas skador utvecklas. Det ser inte bra ut, om sanningen ska fram, säger den spanske förbundskaptenen Luis de la Fuente Castillo på presskonferensen efter matchen.

Än värre inledning på turneringen blev det för Frankrike som föll mot Mexiko med hela 1–4 i grupp A. I paus var ställningen 0–0, men Mexiko hade mer att ge och bjöd innan slutsignal på fyra olika målskyttar, medan Frankrike fick nöja sig med en reducering från straffpunkten via veteranen André-Pierre Gignac, 35.

– Självklart är vi besvikna, inte bara över resultatet utan även hur matchen blev. Vi hade behövt bättre balans, spelat bättre, och nu vet vi verkligen vilket bra lag Mexiko är. Det är ett högkvalitativt lag, säger Frankrikes förbundskapten Sylvain Ripoll.

Argentinsk förlust

Förlust blev det även för Argentina, som också nämns bland medaljkandidaterna. I premiären mot Australien i grupp C (samma som Spanien), hamnade man i underläge redan efter 14 minuter när ett inspel från Joel King på vänsterkanten gick igenom hela det argentinska försvaret fram till Lachlan Wales som rullade in 1–0 till Australien.

I den 80:e minuten utökade Australien efter att Duke Mitch med en snett-inåt-bakåt-boll serverat inhopparen Marco Tilio som klippte till direkt och fick till en pangträff – otagbart för Jeremias Ledesma i det argentinska målet.

16 lag gör upp i herrarnas OS-fotboll. Lagen består vanligtvis av spelare under 23 år, men eftersom spelen flyttades fram är det nu spelare upp till 24 år som tillåts vara med, vilket innebär att spelarna måste vara födda efter 1 januari 1997. Dessutom får varje lag ha tre överåriga spelare med.