Årets idrott är fotboll

År 2010 blev fotboll utsett till årets idrott i Norrbotten, nu är det dags igen.

Andreas Eriksson, Norrbottens Fotbollsförbund.

Andreas Eriksson, Norrbottens Fotbollsförbund.

Foto: Filip Öhman

Fotboll2018-12-31 08:00

Andreas Eriksson är förbundsutvecklare vid Norrbottens fotbollsförbund och gläds över att fotbollen utsetts till årets idrott i Norrbotten. Vinnaren utses av Norrbottens Media och Norrbottens idrottsförbund. Han menar att det blir något utav ett bevis på att man gör något rätt.

– Absolut, det tycker jag. Det är både som ett kvitto, men ger även energi för fortsatt framtida arbete tycker jag.

Vad har ni lyckats extra bra med under året?

– Integrationsprojektet på domarsidan har varit jättelyckat. Vi har fått in jättemycket nya domare överlag, men framför allt mycket nya länder. Vi hade nu 145 registrerade domare som får döma seniorfotboll. Där ser det otroligt bra ut för oss jämfört med andra distrikt.

– Vi har också kört ett projekt som kallas för female football coach. Vi har ett uppdrag att få in fler ideella ledare i fotbollen och där ser man tydligt att bästa uppsidan är att få in kvinnor. För det mest män i fotbollsvärlden. Där måste vi göra något.

– Vi har fått signaler när det gäller våra tränarutbildningar, som många föräldrar går på, att där är det många kvinnor som har svårt att få sin röst hörd och man känner sig lite ensam. Så vi har kört en riktad utbildning med bara kvinnliga ledare där majoriteten av instruktörerna också var kvinnor. Det har vi fått jättebra feedback på.

Vilka utmaningar har ni kvar att jobba med?

– Vi får mycket signaler från föreningarna att ekonomin gör att det blir tuffare. Där har vi största utmaningen, att hjälpa våra föreningar att kunna bibehålla och utveckla den verksamhet man bedriver idag.

– Största utmaningen för framtiden är urbaniseringen som sker. Vi försöker ju att prioritera och vi kan inte vara ute i distriktet överallt hela tiden. I de här inlandskommunerna där skolan stänger och affären stänger, där är det tufft att på sikt bedriva fotbollsverksamhet även om man hoppas att de kan mäkta med att bedriva det.

Har ni några idéer för att motverka detta?

– Vi är så inkörda med att man ska spela 11 mot 11 när man blir äldre. Kan vi hitta nya sätt? Varför inte spela en serie med sju mot sju eller nio mot nio för att få fler föreningar att överleva i hela länet, säger Per-Håkan Taavo som ansvarar för tävlings- och utvecklingsfrågor inom förbundet.

– Futsalen finns också. Den har gått ifrån i princip noll lag för två år sedan till att nu ha ett 40-tal ungdomslag och 24 seniorlag som spelar futsalserier just nu. Där är det bara fyra utespelare så det är mycket lättare för inlandskommunerna som kanske ofta har gott om halltider och bra möjligheter att bedriva futsalverksamhet, säger Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om