Anvegård hjälte när Rosengård ryckte

Ett litet SM-guldryck stod på spel när Anna Anvegård klev fram till straffpunkten i Eskilstuna. Och hon var iskall.
–Det är inte lätt att gå in i den rollen men det finns en anledning till att hon är första straffläggare, säger Caroline Seger efter Rosengårds 2–1-seger.

Anna Anvegård satte två mål i den viktiga matchen mot Eskilstuna. Arkivbild.

Fotboll2020-08-30 18:55

Efter att Göteborg förlorade mot Kristianstad under lördagen hade Rosengård möjligheten att göra ett litet ryck i den damallsvenska tabellen vid seger borta mot Eskilstuna.

Och efter inledningen på matchen var känslan att tabellettan skulle göra det med dunder och brak. Rosengård skapade ett jättetryck direkt och gjorde 1–0 redan efter fem minuter när Anna Anvegård placerade in bollen från distans.

– Första halvlek börjar vi jättejättebra. Hade vi fått två-tre mål så tror jag att det hade blivit en helt annorlunda match, jag tycker ändå att vi skapade tillräckligt för att göra det, säger Anvegård.

Men det skulle bli mer spännande än väntat. Trots mängder av fina anfall och möjligheter av gästerna var det hemmalaget som gjorde nästa mål efter att Fanny Andersson drogs ner av Katrine Veje i straffområdet. Loreta Kullashi satte säkert sitt tionde mål för säsongen och det var kvitterad i halvtid.

Protesterade

Den andra halvleken var jämnare spelmässigt men Rosengård och Anna Anvegård fick det där läget man hoppades på när Vaila Barsley valde att glidtackla för att stoppa den skickliga serbiskan Jelena Cankovic i straffområdet. Domaren Sara Wiinikka blåste för straff varpå Barsley protesterade vilt och frågan var om hon verkligen var på Cankovic – men domaren var omutbar.

Anvegård klev fram för att skjuta laget till ett litet SM-guldryck – och var iskall när hon satte bollen nära stolpen.

TT: Tänker du när du kliver fram där vad som står på spel?

– Ja, det slog mig direkt men sen får man samtidigt tänka att man inte ska tänka på vad som händer om man missar utan på känslan när man sätter den i mål. Det är det man får fokusera på, säger Anvegård med ett leende.

– Det är en jätteskön känsla.

"Tio finaler"

Lagkapten Caroline Seger var imponerad av lagkamraten:

– Det är inte lätt att gå in i den rollen men det finns en anledning till att hon är första straffläggare och det är att hon är en duktig avslutare och bra på att placera bollen. Jag litar fullt på henne, säger Seger.

TT: Hon är fortfarande ganska ung (23) och hanterar ett sånt läge på det här sättet.

– Ja, jag tror att hon kommer få leva med den pressen under många år till så det är lika bra att börja tidigt, haha.

Nio omgångar återstår av damallsvenskan som nu toppas av Rosengård på 32 poäng, tre före Göteborg.

– Inför den här matchen sa vi att det är nästan som tio finaler kvar nu. Vi behöver göra en jättebra insats varje match. Men efter vinsten mot Göteborg är det ändå jätteskönt att ha det i egna händer, säger Anvegård.

Eskilstuna ligger nia efter söndagens match.