– Vi vet fortfarande inte vem det är som skänkte en halv miljon kronor, men det var helt fantastiskt, säger Rikard Fahlman, ordförande i allsvenska Piteå IF DFF.
Det var i somras beskedet kom till kansliet. Banken ringde och berättade överraskningen.
– De ringde från banken och sa att någon hade skänkt en halv miljon. Personen i fråga ville vara anonym och då har vi inte gjort några efterforskningar om vem det var. Men vi ville ju säga tack på något sätt. Så vi bad banktjänstemannen, som ju vet vem det är, skicka blommor från oss. Men mer än så vet vi inte om den som gjorde det här. Men hade vi inte fått det här så hade det inte sett lika bra ut i år.
Siffrorna är ännu inte bekräftade av revisorn. Men ett positivt resultat på omkring 100 000 kronor är vad Piteå IF DFF har summerat i sitt bokslut per 31 december 2020.
Utan gåvan? Matten blir enkel – ett stort minus.
– Det är helt fantastiskt hur folk har ställt upp. Samarbetspartners och gåvor. Med fiktiva biljetter också har folk skänkt 800 000 kronor.
2020 gick bra, trots allt. Men 2021 är fortfarande en tuff kamp.
För stora delar av sponsoravtalen, och det här gäller många fotbollsklubbar som har ett verksamhetsår från 1 januari till 31 december, hade redan skrivits innan pandemin slog till.
– Det var kanske därför vi klarade oss så bra förra året. När pandemin kom hade vi nog säkrat 70 procent av alla avtal. Nog har vi märkt att någon sponsor har tuffa tider nu och det har jag full förståelse för. Men så har vi ändå många som ställer upp och till och med ökar sin sponsring.
Kan 2020 kosta mycket på lång sikt?
– Vi har förlorat intäkter på grund av pandemin. Det är pengar som för alltid är förlorade, så är det ju. Men jag får ändå säga: Trots att man kastades mellan hopp och förtvivlan, ibland flera gånger bara på en dag, så blev inte 2020 så illa som vi befarade ett tag. Vi befarade att pengarna skulle ta helt slut.
– Visst kom tankarna på en konkurs innan vi visste hur statliga stöd, korttidspermitteringar och allt skulle se ut.
Något har Piteå IF lärt sig nu. Det gäller att ha flera olika budgetar under pandemin.
– Vi jobbar med fyra olika hela tiden. En med publik från första omgången, en helt utan publik. I bästa fall budgeterar vi för överskott, men då krävs det publik. Annars siktar vi på ett nollresultat.