Alarmerande siffror – stort domartapp i länets fotboll

Över 30 distriktsdomare har försvunnit i länet sedan förra året. I dagsläget finns det kvar 55 domare som ska täcka länets alla matcher i distriktsserierna. "Många domare tvingas döma många matcher", säger Sture Wiklund på NFF.

Keijo Hyvärinen har under sin långa domarkarriär rest länet runt och visslat i sin pipa. På grund av det stora domartappet i år kommer de befintliga distriktsdomarna tvingas döma fler matcher än normalt för att klara av trycket.

Keijo Hyvärinen har under sin långa domarkarriär rest länet runt och visslat i sin pipa. På grund av det stora domartappet i år kommer de befintliga distriktsdomarna tvingas döma fler matcher än normalt för att klara av trycket.

Foto: K-L Sundqvist

Fotboll2022-05-02 07:05

Den befintliga domarkåren i Norrbotten har fullt upp den här säsongen. Det på grund av ett stort avhopp av domare jämfört med fjolåret.

✔ 31 distriktdomare har slutat sedan ifjol.

✔ Från Kalix och norrut finns bara åtta distriktsdomare kvar.

✔ De totalt 55 domare som finns kvar i Norrbotten ska nu täcka distriktsmatcherna över hela länet.

Sture Wiklund är ordförande i domarkommittén i Norrbottens Fotbollförbund.

Vad beror det stora domartappet på?

– Vi tappar tyvärr ett antal domare varje år men det tappet var större i år jämfört med tidigare, helt klart. Vi har så klart kollat på vad det kan bero på och det är klart att pandemin har inneburit att fler domare inte kommit tillbaka, säger Sture Wiklund.

Hur ska ni klara av de behov som finns?

– Vi försöker få en jämnare spridning på matcherna så att inte alla matcher klumpas ihop på helgerna utan att det även spelas matcher på veckodagarna, säger han och fortsätter:

– Än har vi inte behövt ställa in någon match och vi har ju bland annat infört tvådomarsystem i damernas division 4 vilket har fallit väl ut.

Så vi ska inte ropa kris ännu?

– Nej, det tycker jag inte. Grejen är att många domare tvingas döma många matcher. Vi får ihop matcherna men visst finns risken att det kan bli någon inställd match men någon riktig kris tycker jag inte att det är, säger domarbasen.

Vad gör ni på förbundet för att rekrytera nya domare?

– Vi ser att det fylls på rätt bra med nya domare som ska gå steg 1-utbildningen och de kommer fylla igen luckan efter alla som har slutat. Men det som är problemet är ju att de kommer börja döma på en lägre nivå, säger Wiklund.

Vad är föreningarnas ansvar i frågan?

– Det finns inget uttalat ansvar på men på något sätt så hamnar det på föreningarna, vi är ju en fotbollsfamilj och allt bygger på föreningarna, säger han.

Vad gör ni konkret från förbundets sida?

– Vi försöker hitta på saker för att locka fler nya domare. Sedan pratar vi med föreningarna om att de försöker skicka de ungdomsdomarna som de utbildat i föreningen på grundutbildningar och steg 1.

Kan ni marknadsföra er mer för att locka nya domare?

– Det har blivit lite svårare nu. Det fungerar ju inte med en annons i tidningen för att locka unga domare. Via sociala medier är det också svårt utan vi behöver kanske jobba mer med uppsökande verksamhet ute i föreningarna. Vi har bildat en rekryteringsgrupp med tre relativt unga personer som kommer jobba aktivt med den här frågan.

En annan väg att gå är att försöka rekrytera spelare som avslutat sin aktiva karriär till domarkåren.

– Det vore idealet att rekrytera spelare som slutat vid 25–30-årsåldern. Vi skulle gärna ha fler domare som kommer den vägen.

Norr om Kalix är domarbristen störst. I Kiruna är siffrorna särskilt alarmerande då det i dag inte finns en enda distriktsdomare.

– Det har alltid funnits ett antal domare i Kiruna och det finns en viss kultur med duktiga domare där. Så visst är det lite förvånande.

I Gällivare och Tornedalen har antalet domare också minskat.

– Vi har jobbat hårt under flera år i Malmfältet och det är ju tråkigt att det inte finns någon domare i Kiruna. Vi har försökt att hitta nya domare där via föreningarna, för det är ju i slutändan föreningarna som drabbas då de ska betala resekostnaderna för domarna, säger Sture Wiklund.

-

-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!