I maj åker Tre Kronor till Tyskland för att slåss om medaljer på VM. Om Tre Kronors herrar vinner guld, silver eller brons får spelarna en ekonomisk bonus från Svenska ishockeyförbundet som belöning för framgångarna.
Damkronorna? De får ingen sådan bonus om de tar medalj på VM i USA i april.
Olof Östblom på svenska ishockeyförbundet är administrativ chef för Tre Kronor och Damkronorna. Han förklarar att herrarnas bonusar förhandlats fram med Sico, spelarnas fackförbund.
– I dag har vi ingen förhandlingspart på damsidan. Det är ingen som drivit den frågan från deras sida. De är inte organiserade, även om de har möjlighet att vara med i Sico. Det är som med alla intresseorganisationer – blir man bara tillräckligt många så kan man börja driva sina frågor, säger Olof Östblom.
Han säger också:
– Det här är också en budgetdiskussion. Om herrarna får bonusar så är det faktiskt så att de pengarna får vi via prispengar från IIHF (internationella ishockeyförbundet). Det utgår inga prispengar på damernas världsmästerskap på det sättet. Det är en fråga som är större än vad svenska ishockeyförbundet kan rå för. Vi har aldrig fått några prispengar för damerna.
Jag tror nog ändå att många tycker att det ser konstigt ut att ni delar ut medaljbonusar till herrarna men inte till damerna.
– Det kan jag väl säga generellt, att om det fanns förutsättningar för att vi skulle dela ut prispengar eller något sådant så skulle vi behöva ta en diskussion om det. Men det finns ingen part att diskutera med.
– Sen så är det inte enbart för att vi inte har någon part att prata med som gör att det inte utgår några bonusar till Damkronorna. Ett krav för att vi ska kunna dela ut bonusar är att det finns prispengar. I dag finns inget utrymme i vår budget för det, och då inga prispengar utgår i damernas VM tillkommer inga ytterligare medel som kan användas till bonusar eller andra satsningar.
Damspelarna är inte organiserade via Sico. Längre fram i den här artikelserien kommer facket berätta att de vill hjälpa damspelarna också. Men så länge kan ni väl bara prata med spelarna själva ...?
– Det finns en ytterligare problematik i det här. Det är att det finns en del damspelare som inte får ta ta emot ersättning. Om du går på college så får du inte tjäna en enda krona. Har du tagit emot pengar innan du söker till college så kommer du inte heller in. Det är inte så enkelt. Vilka skulle vi diskutera med då? Bara vissa spelare? Vi behöver en organisation att diskutera med.
14 damspelare får ett ekonomiskt stöd från Sveriges olympiska kommitté. Det är inte pengar som förbundet delar ut.
Henrik Haraldsson är utvecklingschef på Svenska ishockeyförbundet och förklarar via mejl att ”varken herrarna eller damerna ersätts ekonomiskt av Svenska Ishockeyförbundet vid landslagsuppdrag”.
Damkronorna har ofta landslagsläger på flera dagar. Hur funkar det då? Får de ersättning för utebliven arbetsersättning?
– Vi betalar som sagt ingen ersättning till spelarna, vare sig damer eller herrar, skriver Haraldsson i ett mejl.
Herrspelarna som spelar i Tre Kronor är generellt sätt väldigt högavlönade, jämfört med spelarna i Damkronorna.
Men Olof Östblom, som också tillägger att förbundet har ett bra samarbete med SOK, ser inte medaljbonusar även till damerna som det bästa sättet för att öka deras förutsättningar:
– Av våra utvecklingspengar och de pengar vi på förbundet satsar så går en väldigt stor andel till damidrotten. Om man jämför antalet registrerade damspelare med antalet registrerade herrspelare så satsar vi mycket mer pengar på damspelare än på herrspelare, säger Östblom.
– Men om vi hade mer pengar är jag ändå inte säker på att det som skulle gynna damishockeyn mest är bonusar. Då skulle jag nog hellre försöka göra vardagen bättre för fler spelare. Det finns en begränsad budget både för oss och för klubbarna. Men jag är inte säker på att mästerskapsbonusar är en jätteviktig fråga för att utveckla damishockeyn. Jag tror att utvecklingen av damishockeyn måste ske i vardagen.
Hur då?
– Det är en svår fråga att svara på för mig som enskild. Men om vi hade medel skulle vi behöva ha en dialog med klubbarna och SDHL-föreningen som är ganska nyskapad. Det är en part som vi skulle kunna diskutera med, om vad vi skulle behöva göra. Vad behöver vi satsa på? Det kanske är så att föreningsutveckling är jätteviktigt för att de ska kunna bedriva verksamheten. Är det något vi kan stötta med? Det finns massor av frågor. Men jag ensam har inte svaret, säger Olof Östblom.
– Men i ett längre perspektiv är rekryteringen det absolut viktigaste för att utveckla damhockeyn framåt och där har vi en jättebra trend med Tre Kronors hockeyskola. Att få fler tjejer att spela ishockey är, enligt mig, den viktigaste frågan för att utveckla damishockeyn. Det är där jag verkligen skulle vilja satsa.