Floppen har lämnat – nu är talangerna redo

Efter att Santa Baltkojiene har lämnat Luleå Basket är nu en plats tom i truppen, men klubben väljer inte att förstärka i nuläget, eftersom det finns täckning i truppen. "Egentligen är jag inte jättenöjd med hur jag själv har presterat", säger Matilda Ekh.

Matilda Ekh är redo att ta ett större ansvar, när Santa Baltkojiene har lämnat.

Matilda Ekh är redo att ta ett större ansvar, när Santa Baltkojiene har lämnat.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Basket2019-11-14 17:30

Under förra veckan gick Luleå Basket och Santa Baltkojiene skilda vägar. 

Då berättade Robin Sandberg att laget inte hade för avsikt att plocka in spelare än.

Detta eftersom både Felicia Ponturo och Matilda Ekh presterat över förväntad nivå, menade han.

– Jag vet inte om vi behöver någon spelare. Orsaken är egentligen Felicia Ponturo och Matilda Ekh som har gjort det mycket bättre än vad jag trodde i augusti. Det gör att vi kommer sitta lugnt i båten nu i alla fall, sa Sandberg då.

En roll som huvudpersonen själv ser fram emot att fylla.

– Det är en jätteutmaning, klart att det är en press också. Än så länge har det bara känts kul och utmanande. Just också att vi har en bra dialog, med både Robin och David (Nilsson) om just det. Att de ger den feedbacken vi behöver för att kunna anamma den rollen, säger 22-årige Ponturo.

Vad har du utvecklat inför den här säsongen?

– Det kan väl vara att jag har hittat en bättre rytm i mitt skott, som tidigare inte har funnits där. Det har jag jobbat på mycket under hösten, både med Robin och assisterande David. Det är en bidragande faktor tror jag också, att kunna vara ett hot offensivt också. Att kunna ha en tvådelad roll. Det är viktigt på den här nivån.

Matilda Ekh har tagit förväntningarna med ro.

– Jag vet inte riktigt vad andra hade för förväntningar. Jag själv hade inte så jättemycket förväntningar, eftersom jag inte riktigt visste hur truppen skulle se. Egentligen är jag inte jättenöjd med hur jag själv har presterat. Jag känner att jag har vågat ta för mig mer ju längre säsongen har gått, men känner ändå att jag kan mer än vad jag har visat hittills. 

Har omställningen  varit större eller mindre än vad du förväntade dig?

– Faktiskt mindre. Det klart att allt går snabbare, men det har faktiskt varit lättare att ställa om än vad jag trodde att det skulle vara.

Det här blir 16-årige Ekhs första säsong i basketligan, och menar att hon fortfarande behöver göra vissa justeringar för att acklimatisera sig till spelet i Sveriges högsta liga.

– För min del handlar det mest om att våga, och våga göra saker som jag vet att jag kan. 

– Jag tycker ändå att jag har vuxit in i rollen, och vågat ta för mig mer desto längre säsongen har gått. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!