Redan VM-uttagne Peppe Femling är en av få svenska VM-åkare som kör världscupen i Nordamerika. Sebastian Samuelsson och de andra laddar på hemmaplan. Anledningen är enligt tränaren Mattias Nilsson att man vill att Femling ska få några fler tävlingar i sig – eftersom det inte gått på topp under säsongen och inte blivit så många lopp som man hoppats.

Det tycks ha varit ett bra beslut.

I kanadensiska Canmore slog Femling till med karriärens bästa världscuplopp individuellt. Efter det sista skyttet, och noll bom, gick han ut som trea – ett läge han aldrig tidigare upplevt, hans tidigare personbästa var en 21:a-plats från säsongen 2014–2015.

– Starkt att han sätter alla skott där på slutet, det var häftigt, säger Sebastian Samuelsson till SVT efter att ha följt tävlingen på tv.

– Jag är lite skakis, säger Samuelsson.

Femling orkade visserligen inte riktigt hålla samma höga tempo på sista varvet och var till slut 21 sekunder från pallen. Men det var ändå det klart bästa individuella resultatet för 26-åringen som var med och tog OS-guld i stafett förra året.

En isande kyla gjorde att distanstävlingen hade kortats ner från 20 till 15 kilometer. Dagarna före hade temperaturen gått ned mot -35 grader, men när herrarna startade var det mildare; ”bara” -15 grader, vilket gjorde det möjligt att genomföra tävlingen.

Men det kalla vädret bet inte det minsta på den norska dominanten Johannes Thingnes Bø.

Han var totalt överlägsen när han tog sin tolfte seger för säsongen.

Bø hade redan efter den andra skjutningen en ledning på nästan en minut, och ledningen växte. Efter fullt skytte och full fart i spåret kunde han till slut vinna med en marginal på över två minuter till tvåan, landsmannen Vetle Sjåstad Christiansen.