Martin Westerlund är en amatörtränare från Skellefteå som tränar sina hästar framgångsrikt. För ett par år sedan kunde han glädjas åt Max de Lux som nådde framgångar på V75 och är still going strong. Nu har han en yngre förmåga i form av femårige Albiorix (e. Triton Sund) som i går tog fjärde segern i elfte starten. Detta sedan Ove A Lindqvist prickat starten perfekt och snott åt sig ledningen utan strid. Sedan var det spel mot ett mål.

– Men varvet från mål var jag var lite rädd för att jag hade kört för sakta i ledningen. Han lever mest på styrkan ännu så länge och är inte så speedig. Nu blev det enkelt ändå och det var skönt att han fick vinna. Det har strulat på slutet och jag har kört dåligt med honom någon gång också, konstaterade Lindqvist.

Som tror att vi bara sett början av det bästa från Albiorix sida.

– Min känsla är att han kommer att få ett riktigt bra år nästa år. Han kommer att utvecklas och dessutom blir det aktuellt att rycka skorna nästa sommar och det tror jag kommer att ha väldigt bra effekt på den här hästen.

Finske tränaren Aleksi Kytölä startar allt oftare på svensk mark och i går presenterade han ett treårigt nyförvärv i bra skick. Jean Shepard fick anfalla fram till dödens mitt i loppet och knäckte favoriten (Hunkydory Degato). Det såg rätt kärvt ut mot attackerande Liketomoveitmoveit, men stoet hölls igång till knapp seger av John Östman.

– Jag brukar förlora täta slutstrider mot Sandra Eriksson, men den här gången fick jag hålla undan. Jag körde tufft men hade också en bra häst som tränaren gjort ett bra jobb med, sade Östman.

En häst som har Boden som favoritbana är kallblodsstoet Vårvind. Nu brakade hon till ledningen från spår åtta bakom bilen och gav sedan inte konkurrenterna en chans att sticka upp.

– Hon kändes bra på Bergsåker senast och kändes även bra i värmningen i dag. Ledningen är enklaste vägen till mål och det gäller att inte bråka med henne i loppen. Det här var en extra kul seger eftersom jag passerade en miljon kronor i inkörda pengar i år och det var varit lite av ett mål som jag haft, sade körande Malin Viklund.

Omgångens största favorit gjorde sin plikt. Hagentoy och Micael Melander körde fram till dödens inför slutvarvet och avgjorde loppet lekande lätt över upploppet.

– Han var fin hela vägen och det var kul att få köra den här hästen. Det finns många fina hästar i Solänget-trakten just nu och det här är en av de allra bästa, tyckte Melander.