Pontus Ridderström, som även är grundare till ESGC:
– Vi är, under en längre period, några som varit aktiva i e-sportvärlden. Vi har hela tiden funderat på att få till ett liknande evenemang. I våras började bollen rulla igång. Då satte vi ihop en styrgrupp och på extremt kort tid är vi där vi är i dag. Arbetet drog igång ordentligt i augusti.
Var planen att det skulle bli så här pass stort?
– Samtliga här har erfarenhet av e-sportarrangemang. Allt från delta och arrangera Dreamhack till Nordsken i Skellefteå i flera år. Målet är att sätta Luleå på den internationella e-sportkartan. Vi vill växa Bossking aggressivt de första åren. Målsättningen är att öka antalet deltagare med minst 100 procent de första tre åren, säger Ridderström.
Under eventet kommer det tävlas i CS:GO, League of Legends, Hearthstone, NHL 2018, Super Smash Melee och Rocket League.
Prissummorna varierar från 2 000 till 12 500 kronor.
Hur kom ni fram till vilka spela ni ville ha med?
– Det bestämdes i det stora hela med att man väljer det som är mest populärt just nu. De största tittatsiffrorna på just e-sport i dag är League of Legends och CS:GO. CS har droppat lite i och med det nya spelet Playersunknown's Battleground men Sverige har en historia när det gäller Counter-Strike. Det är väldigt ingrott och det är många som spelar det. Den mest populära turneringen är ju CS och vi har i dag flest föranmälda lag där.
Vad tycker du om e-sport i Norrbotten?
– Vi vill ju i första hand ta hand om våra lokala kändisar. Vi vet att det finns talanger i Norrbotten och det gäller bara att lotsa ut dem. Det är väl lite det som är tanken med eventet också att skapa möjligheter.
Är det här ett första steg till att utveckla e-sporten i länet?
– Det är väl det som är målsättningen, just att skapa en gemensam samlingsplats där man fokuserar på tävlande och på så sätt utvecklas, lära känna nya människor och få ett kontaktnät där du kan bli bättre.
Game:In, där eventet äger rum, är just en sådan samlingsplats.
– Det är bra att ha ett ställe där man kan samlas och träna på ett effektivt sätt utan att ha störande grejer runt omkring. Precis som vilket jobb som helst kanske man inte alltid vill jobba hemma.
Ridderström är grundare till ESGC – en ideell förening som just nu har talk shows med lokala e-sportare, profiler eller annat.
– Det grundades för två år sedan och har en målsättning att främja e-sporten i norra Sverige. E-sport är är inte så annorlunda från en vanlig sportaktivitet. Det är inte lika strukturerat som andra sporter men där försöker vi hjälpa till på vägen.
Vad har ni fått för mottagande?
– Vi har utvecklats mycket. Vi når i dag ungefär 5 000 ungdomar och sen ytterligare några hundra föräldrar. Vi ska ju nå både de yngre och de äldre. De yngre för att de på ett bättre sätt ska kunna utöva sin sport och hur de kan utvecklas. Och de äldre för att berätta att det här inte är datorspel, man måste jämföra det med att åka på träning på en fotbollsplan eller arena. Vi vill inte säga "kom hit kom och spela datorspel tills du storknar, drick bara energidryck och ät bara dålig mat", det är det vi vill gå ifrån. För att må och tävla bra måste man äta bra mat, sova och röra på sig.
Vad ser du mest fram emot på Bossking?
– Det skulle vara att börja planera inför nästa år. Det här är ett testår, vi vill se om konceptet funkar och sen tar vi tag i det och gör det större. Om man ser på var vi började i augusti och där vi är i dag är det makalöst. Vad vi nu kan göra på tolv månader till och lite mer erfarenhet.
Hur många besökare räknar ni med?
– Vi har snart sålt ut alla datorplatser och är uppe i 110. Så åtminstone 300 deltagare.